De ce trebuie ținut cont când cumpărăm un card de memorie?

Vrei să te bucuri de mai mult spațiu pe telefon, unde să-ți stochezi pozele preferate, playlistul favorit sau ultimele seriale, pe care plănuiești să le vezi în avion până la destinația de vacanță? Înseamnă că ai nevoie de un card de memorie performant, care să-ți asigure suficienți giga pentru nevoile tale. Dacă te întrebai cum îl alegi pe cel mai bun dintre toate câte există pe piață și care sunt informațiile de care trebuie să ții cont atunci când vrei să cumperi un astfel de produs, ai ajuns unde trebuie, pentru că am adunat pentru tine toate datele care ți-ar putea fi de folos. Te invităm să citești, în rândurile ce urmează, care sunt criteriile după care trebuie să te ghidezi într-un proces de acest gen.

Carduri de memorie în funcție de mărimea lor fizică

Cardurile SD pot avea trei dimensiuni. Cardul de memorie obișnuit măsoară 32×24 milimetri, cel miniSD 21,5×20 milimetri, în vreme ce cardul microSD, cel folosit cel mai frecvent în zilele noastre pentru telefoanele de nouă generație, are 11×15 milimetri. Alegerea, în acest punct, nu depinde de preferințele tale, pentru că device-ul pe care vei monta cardul de memorie va dicta și mărimea potrivită pentru tine. Totuși, e bine să știi că dacă ai un microSD și vrei să-l scoți din telefon pentru a-l folosi pentru aparatul foto, de pildă, îl poți introduce în dispozitiv folosindu-te de un adaptor pe măsura slotului camerei foto. Invers, însă, adică atunci când ai un miniSD și vrei să-l utilizezi pentru telefon, nu se poate, așa că îți sugerăm să cumperi, mai degrabă, un microSD pe care să îl poți valorifica prin intermediul unui adaptor.

Carduri de memorie în funcție de capacitate

Dacă în anii trecuți ne puteam bucura de carduri de memorie care nu depășeau 256 MB, astăzi putem vorbi de capacități uluitoare de stocare, de peste 2 TB! De valoarea maximă a cardului depinde, din păcate, tipul de dispozitiv despre care discutăm și compatibilitatea acestora cu anumite tipuri de memorie. Altfel, te poți trezi că ai cumpărat un card excelent pentru nevoile tale, dar mult prea avansat pentru tehnologia care a stat în spatele creării aparatului foto sau al telefonului pe care te pregăteai să îl montezi. Totuși, e bine să știi care e media de stocare pentru principalele trei tipuri de carduri de care aminteam în paragraful de mai sus.

SD Standard – 1 MB – 4 GB

SDHC (Secure Digital High Security Capacity) – 4 GB – 32 GB

SDXC (Secure Digital eXtended Capacity) – 32 GB – 2 TB

Carduri de memorie în funcție de clasă sau viteză

Un detaliu pe care cei mai mulți îl scapă din vedere atunci când cumpără un card nou de memorie este să verifice clasa ori viteza acestuia, aspect extrem de important. Pe piață poți întâlni patru mari clase de viteză, iar acestea sunt:

  • Clasa 2 – pot scrie cu o viteză maximă de până la 2 MB/s
  • Clasa 4 – pot scrie cu o viteză maximă de până la 4 MB/s
  • Clasa 6 – pot scrie cu o viteză maximă de până la 6 MB/s
  • Clasa 10 – pot scrie cu o viteză maximă de până la 10 MB/s

Dacă nu găsești nicio inscripție pe ambalajul cardului de memorie, înseamnă că acesta are clasa 0, de care e bine să te ferești, pentru că înseamnă că are o viteză extrem de mică de scriere, de sub 2 MB/s, deci nu îți va fi de un real folos. 

Citește întotdeauna indicațiile producătorului, oferite direct pe ambalajul cardului de memorie sau în manualul acestuia, pentru a cumpăra produsul care te va ajuta să stochezi oricât îți dorești.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*