Vinul care iti ofera placere!

Vinul Bacanta de la crama Girboiu este o alegerea foarte sanatoasa, mai ales in aceasta perioada. Cei care au ales sa mearga pe instinct, vor alege o sticla de Bacanta Feteasca Neagra, un vin nemaipomenit pentru preparatele din sezonul rece. Acest vin poate fi servit cu orice preparat din vanat, porc, vita, miel, deoarece gustul desarvarsit, rafinat si totodata salbatic oferit de vinul Feteasca Neagra, va deschide toate simturile consumatorului. Crama Girboiu, continua in buna traditie de a produce vin de cea mai buna calitate, direct din soi romanesc.

Aceasta sticla de vin ofera o culoare rosie granata, ce impresioneaza prin arome puternice de prune si condimente ca scortisoara, anason si cuisoare completate cu note de piele. Este echilibrat cu taninuri pronuntate si o aciditate bine integrata in corpul vinului. Impresioneaza printr-un post gust lung.

Feteasca Neagra este un soi de vita-de-vie nobila romaneasca, cunoscut din timpuri stravechi, dacice. Rezistent la ger si seceta, este nu doar unul dintre putinele soiuri foarte vechi de la noi, ci si unul dintre cele mai vechi din Europa. Produce vinuri rosii de calitate superioara, cu o culoare intensa, rosie sau rubinie, si o aroma placuta si complexa, asemanatoare cu cea a coacazelor, murelor sau a prunelor uscate.

Soiul a fost cultivat, mai intai, in diverse podgorii din Muntenia si Moldova, dar s-a raspandit si in restul tarii, adaptandu-se bine conditiilor de cultura de la deal si campie. Este cultivat in Romania si in Republica Moldova, in tara noastra, cele mai bune conditii fiind intalnite in jumatatea nordica a tarii.

Strugurii Feteasca Neagra sunt de marime mijlocie, cu boabe sferice, mici si miez zemos. Maturarea boabelor incepe in luna septembrie, cu putin timp inaintea soiului Merlot, succesul recoltei depinzand de an, zona de cultura si lucrarile de intretinere realizate. Productiile sunt mijlocii, iar strugurii pot acumula un continut de zaharuri destul de ridicat, de pana la 200-240 g/l.

Din strugurii Feteasca Neagra se obtin vinuri rosii si roze, cu arome variate. Vinul rosu devine mai bogat si mai interesant odata cu invechirea, este intens colorat, catifelat, are o aciditate buna, gust consistent si echilibrat si un continut de alcool de 12-13% vol. Sortimentele de Feteasca Neagra pot fi seci, demiseci sau dulci.

Gustul te trimite cu gandul la fructele de padure (coacaze, mure), visine sau prune uscate, sau este usor condimentat, amintind de scortisoara, piper, ienihabar sau vanilie.

De asemenea, crama Girboiu este un loc perfect pentru a alege bauturile perfecte in functie de diferitele preparate de-a lungul anului.

Aceste vinuri se clasifica in:

Vinuri cu o corpolenta scazuta – sunt vinuri subtiri, de obicei albe, cu un volum de alcool mai scazut si se asociaza de obicei cu mancaruri de o corpolenta egala – peste, preparate vegetariene, salate, aperitive si alte preparate specifice mesei de pranz.

Vinuri cu o corpolenta medie – pot fi si vinuri albe, dar si rosii si se asociaza cu feluri principale, care contin carne slaba, dar si paste, pizza, preparate cu sosuri mai grele, chiar si la unele preparate cu un soi de peste mai gras.

Vinuri cu o corpolenta mare – de cele mai multe ori sunt vinuri rosii, tari si se asociaza cu feluri de mancare ce contin carne rosie, dar si paste cu un sos mai greu. Este de preferat sa eviti asocierea unui vin corpolent cu mancaruri acide sau foarte condimentate.

Fiecare tip de carne se asociaza cu un anumit vin. Iata care sunt asocierile corecte:

Carnea de porc – merge cu vin rosu, sec precum Feteasca Neagra sau Novac.

Carnea de vita – se asociaza cu vin rosu sec precum Feteasca Neagra, Shiraz, Novac, Cadarca sau Negru de Dragasani.

Carnea de miel – va fi pusa in valoare de vinuri rosii seci asa cum sunt Feteasca Neagra, Negru de Dragasani, Babeasca Neagra, Cabernet Sauvignon.

Vanatul – merge cu vinuri rosii seci. Shiraz, Syrah, Feteasca Neagra sau Merlot sunt perfecte pentru acest tip de carne.

Carnea de pui – se potriveste cu vinuri albe seci sau demiseci asa cum sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling.

Carnea de curcan – este perfect complimentata de vinuri rosii seci precum Feteasca Neagra, dar si Zinfandel sau Brachetto.

Pestele – se asociaza cu vinuri albe seci ca Chardonnay, Riesling, Feteasca regala, Sauvignon Blanc.

Ce vin servim in functie de ce peste consumam

Pestele este o alegere foarte sanatoasa, iar daca il asociezi cu vinul potrivit vei descoperi noi arome deosebite. Iata ce vinuri se potrivesc la cele mai consumate tipuri de peste:

Pestele afumat (sturion, tipar, crap), dar si sardine, hering, ansoa, macrou, somon – merg cu vinuri albe precum Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon Blanc, Viognier, Chardonnay si vinuri spumante

Pastravul, stiuca, salaul – merg cu vin alb sec sau demisec.

Girboiu este un producator cu traditie care ofera o varietate de vinuri fine la preturi convenabile!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *