Sosul Ragu – ce este și cum îl poți prepara chiar la tine acasă?

Sursa foto: Unsplash

În bucătăria italiană, sosul Ragu este foarte des întâlnit în rețetele cu paste. Este un sos creat pe bază de carne, originar din regiunea Bologna. În mod tradițional, sosul Ragu este folosit de italieni în cazul pastelor proaspete tagliatelle sau pentru lasagna, dar poate fi folosit și în cazul pastelor dure precum penne, maccheron sau fusilli. 

Cele mai cunoscute versiuni ale sosului Ragu sunt Ragu alla Bolognese (sos Bolognese), Ragu alla Napoletana, Barese Ragu (preparat uneori cu carne de cal), considerat o delicatesă pentru italieni.

Cum a apărut sosul Ragu?

Legenda spune că sosul Ragu a apărut în bucătăria italiană ca urmare a influenței unui bucătar francez – în Franța secolului al XVIII-lea era o tocăniță din carne specific națională. 

Rețeta tradițională de sos Ragu a apărut în 1982, fiind creată de Alberto Alvisi, an în care a fost și înregistrată de Accademia Italiana della Cucina. Această rețetă avea ca ingrediente principale carne tocată de vită, pancetta, ceapă, morcovi, țelină, pastă de tomate, vin roșu, la care se pot adăuga, după preferințe, lapte, smântână dulce sau supă de carne.

Dincolo de rețeta tradițională, mult mai cunoscut este sosul Ragu bolognese, făcut din carnea de porc, de pui, de curcan sau de gâscă, la care se poate adăuga ficat, pancetta (o slănină tradițională italiană) sau ulei de măsline extravirgin. De asemenea, în unele variante ale sosului Ragu bolognese țelina și morcovul sunt înlocuite de ardei și 1-2 căței de usturoi. De asemenea, pentru cei care vor un gust mai plin, ciupercile, mortadella și prosciutto crudo pot fi adăugate. 

În alte regiuni ale Italiei, Ragu este făcut din carnea tocată gătită în prealabil cu anumite legume, la care se adaugă apă, lapte, smântână sau vin, totul la foc mic. 

În regiunile sudice ale Italiei, în special zona Campania, sosul Ragu este preparat din bucăți mari de carne de porc sau de vită, la care se adaugă diverse varietăți de cârnați tradiționali, legume și roșii Pomodorro. 

Cum poți prepara un sos Ragu autentic italian?

Află de pe SuperMercato.ro câteva rețete pentru preparea sosului ragu. Și nu uita, că ele mai mai importante sunt ingredientele; acestea trebuie să fie de cea mai bună calitate. 

Dacă vrei să faci o lasagna cu care să îți răsfeți prietenii, copiii sau partenerul de viață, cu sosul Ragu nu ai cum să dai greș. Se prepară rapid, îți trebuie doar puțină răbdare, cât să amesteci în tigaia pusă pe aragazul la foc mic.

Ingredientele sunt cât se poate de simple: începi prin a topi puțin unt sau folosește 5 linguri de ulei de măsline extravirgin. Apoi adaugă țelina, morcovul și ceapa tăiate mărunt și lasă-le la foc mediu până când devin ușor aurii. Ulterior adaugă carnea tocată de vită sau de porc și pancetta și lasă-le să se gătească la foc lent, până când carnea își pierde din culoarea roșiatică.

În timp ce carnea se fierbe poți pregăti sosul, creat din vin și pastă de tomate. După ce carnea s-a fiert, adaugă sosul astfel creat și fierbe totul cam 15-20 de minute, până când lichidul s-a evaporat. Ulterior, după preferințe, poți adăuga lapte sau smântână lichidă, amestecă de câteva ori și pune pe oală capacul, reducând flacăra arzătorului. La final, după preferințe, poți adăuga foi de dafin, sare și piper și câteva frunze de busuioc proaspăt. Se lasă să se răcească puțin, apoi se adaugă pe paste sau pe foile de lasagna. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*