Soiuri de struguri, pe podgoriile româneşti

Cultivarea viţei-de-vie a reprezentat una dintre preocupările de bază ale generaţiilor trecute, acestea transmiţându-şi cu multă asumare meşteşugul de-a lungul vremurilor. Deşi procedeele specifice nu erau susţinute de progresul tehnologic actual, rezultatul final era întotdeauna o licoare plăcută şi  parfumată, vinul făcând parte din fiecare etapă a vieţii românilor dintot- deauna. Odată cu trecerea timpului, evoluţia tehnologică şi accesul către noi informaţii şi-au pus amprenta asupra producţiei de vinuri, întotdeauna vizând perfecţionarea şi producerea de vinuri la un nivel superior  de  calitate.

Viticultura şi studiul strugurilor

Deşi cultivarea şi valorificarea viţei-de-vie s-au produs încă din antichitate, cu timpul, preocuparea şi interesul pentru aceste tehnici a căpătat o formă organizată şi structurată, sub denumirea de viticutură. Astfel, viticultura devine ştiinţa care se ocupă cu studiul particularităţilor agrobiologice ale viţei-de-vie, vizând perfecţionarea continuă a tehnologiilor cultivării acesteia şi a obţinerii unor recolte mari, constante şi satisfăcătoare din punct de vedere al calităţii şi caracteristicilor.

Viticultura devine astfel ramura care se ocupă cu descoperirea celor mai bune soiuri  de viţă-de-vie şi a solurilor potrivite cultivării acestora, în vederea obţinerii celor mai bune sortimente de vinuri, sortimente care ne sunt puse la dispoziţie şi de către profesioniştii de la Crama Zoreşti – Dealu Mare. Fructele viţei-de-vie, bobiţele de struguri, se folosesc pentru producerea vinurilor, a spumantelor, sunt incluse în fabricarea altor produse alcoolice, dar sunt incluse şi în industria alimentară, precum producerea stafidelor.

Soiuri de viţă-de-vie

Podgoriile româneşti reprezintă o oază foarte valoroasă de soiuri de viţă-de-vie, Crama Zoreşti – Dealu Mare reprezentând un punct de referinţă în cadrul industriei viticulturii autohtone. Feteasca Regală reprezintă unul dintre cele mai cunoscute soiuri de struguri româneşti, renumiţi pentru buchetul fructat inconfundabil. Feteasca Neagră este un alt soi cultivat masiv pe teritoriul țării noastre, alături de Feteasca Albă, Tămâioasa Românească, Frâncuşa, Grasa de Cotnari, Babeasca Neagră, Galbena de Odobeşti sau Negru de Drăgăşani şi Novac. În ceea ce priveşte localizarea geografică a arealului de la Crama Zoreşti – Dealu Mare, acesta se află pe paralela 45, asemeni regiunii Bordeaux, fapt ce creionează similitudinile specifice climatului mediteranean, implicit şi în ceea ce priveşte calitatea soiurilor de struguri cultivate în aceste regiuni, cât şi calitatea superioară a sortimentelor de vinuri produse. Astfel, vinurile produse pe teritoriul ţării noastre, au  la bază materia primă de calitate superioară, respectiv soiurile sănătoase şi rafinate de viţă-de-vie şi solurile bogate, dar şi tehnologizarea care permite controlul fiecărei etape a procesului de producere a vinurilor. Sortimentele de vinuri româneşti tind să ocupe locuri fruntaşe pe piaţa mondială, fiind recunoscute pentru calitatea şi bogăţia buchetului oferit.


© Crama Zoreşti – Dealu Mare

Com. Vernești, Jud. Buzău
www.zoresti.ro; www.vinurizoresti.ro

Urmăriți-ne pe Facebook

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*