Sfaturi de achiziție pentru bicicletele pliabile

Sfaturi de achiziție pentru bicicletele pliabile

Bicicletele pliabile sunt niște modele de biciclete, ce au fost gândite special pentru a putea fi împachetate într-o formă cât mai compactă, fiind mai ușor de transportat, de depozitat și așa mai departe.

Metoda de pliere, împreună cu componentele sale, vor varia în funcție de model sau de firmă. Alte variabile ce țin de producător sunt: stilul de pliere, construcția bicicletei și greutatea sa. Dar, în cea mai mare parte a cazurilor, compactarea se va realiza astfel încât ambele roți ale bicicletei pliabile să poată sta una lângă cealaltă, pentru a putea împărți același spațiu circular. Ghidonul, dar și tija de șa, vor putea fi și ele segmentate, folosindu-se de ajutorul unor tuburi telescopice.

Însă, ele nu sunt tocmai o noutate. Prima lor apariție a avut loc în anul 1890, când unitățile militare din Europa au dorit să inventeze o bicicletă ce este dedicată infanteriștilor. Astfel, în anul 1900 a fost inventată prima bicicletă pliabilă de către Mikael Pederson.

Dimensiunea unei biciclete pliabile

Există nenumărate tipuri de biciclete pliabile pe piață, astfel, și dimensiunile lor vor varia.

Bicicletele compacte sunt cele mai folosite, dimensiunile lor fiind foarte mici, chiar mai mică decât a unei biciclete cu roți de 20 de inch, ce sunt comparate adeseori cu BMX-urile.

Chiar dacă asta o face să pară mai mică, compararea ei vizuală cu una standard, va scoate în evidență poziția de pedalare ce este oarecum asemănătoare, unde sunt incluse elemente precum înălțimea ghidonului, a șeii și a distanței dintre pedală și șa.

Doar că ceea ce face bicicleta pliabilă mai mică în ansamblu sunt roțile mai mici și cadrul foarte simplificat, factori ce o ajută să fie compactă.

Mai există și variantele full-size. În ultimii ani au avut parte de o popularitate în creștere, deoarece utilizatorii vor dori mereu funcționalitatea unei biciclete standard, ce poate să vină cu posibilitatea de pliere. De aceea, bicicletele full-size vor avea aceleași dimensiuni ca și cele normale.

Cele mai întâlnite variante sunt cele cu roți 700c, pentru cursiere și de 26 de inch, pentru MTB-uri. Cu toate că dimensiunile sunt mai mari decât modelul anterior, ele tot compacte vor rămâne.

Totuși mai există o variantă, special creată pentru utilizatorii care își doresc ca bicicleta să ocupe cât mai puțin spațiu posibil. Acestea sunt numite biciclete pliabile portabile. Ele sunt mai mult folosite pentru drumurile scurte, dimensiunea roților fiind doar de 16 inch. După strângere, bicicleta va fi foarte mică și foarte ușor de transportat.

Metodă de pliere

Dacă vorbim despre bicicletele pliabile, unul dintre cei mai importanți factori este metoda sa de pliere.

Plierea pe din două este un tip de strângere cel mai des întâlnit. Cadrul va fi făcut în așa fel încât să se plieze ușor în două părți aproximativ egale, cu ajutorul unei balamale solide. Aceasta va veni prevăzută cu o clemă ce are funcția de quick-release, care va permite îndrăgostitului de pedalat demontarea sau asamblarea sa într-un timp foarte scurt.

Plierea verticală poate fi catalogată ca și o metodă asemănătoare față de modelul precedent, diferența fiind că strângerea se va realiza pe verticală, cu ajutorul unor balamale ce vor face posibilă acțiunea.

Plierea prin dezasamblare este specifică pentru modelele ce au un cadru cu formă de diamant. În acest caz, punctul de pivotare este seat post-ul, ce va acționa ca și o balama, permițând astfel cadrului să se separe, înainte de plierea propriu-zisă.

Nu există o variantă corectă sau greșită. Fiecare își alege bicicleta în funcție de anumiți factori. Din această cauză există nenumărate varietăți pe piață ce pot satisface orice consumator.

De ce să alegi o bicicletă pliabilă în locul uneia obișnuite?

Bicicletele pliabile sunt foarte eficiente mai ales pentru persoanele care-și doresc să economisească spațiu. Cu toții știm că persoanele care locuiesc la bloc nu beneficiază de foarte mult spațiu de depozitare. Astfel, producătorii de biciclete au luat în calcul varianta de pliere a acestor mijloace de transport. Ideale pentru sport, dar și pentru deplasări scurte, bicicletele pliabile pot fi depozitate cu ușurință chiar într-un rucsac.

Astfel, cel care aleg să meargă la serviciu cu bicicleta pot schimba mijlocul de transport atunci când este nevoie. Tot ce trebuie să facă este să plieze bicicleta și să o așeze într-un rucsac. Cu bicicleta pliată pot urca chiar și într-un autobuz sau taxi, fără prea multe bătăi de cap.

În locuință, bicicleta pliabilă poate fi depozitată cu ușurință sub canapea, după un dulap sau chiar în interiorul acestuia. Dimensiunea bicicletei pliate va fi similară cu cea a unei roți în momentul în care aceasta are forma ideală pentru deplasări.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*