Strugurii de Chardonnay sunt foarte populari, fiind cultivati in toate colturile lumii si dau viata unor vinuri de inalta calitate. Daca esti un impatimit al acestei bauturi si in special, al vinului Chardonnay atunci iata cateva lucruri pe care merita sa le stii.
Un alt nume
In urma cu 80, 90 de ani vinul Chardonnay nu era foarte popular si putinul care exista era etichetat gresit de cele mai multe ori fiind considerat „Pinot Chardonnay” intrucat se considera a fi foarte apropiat cu Pinot Noir.
A devenit popular
Prin anii ’40 strugurii de Chardonnay nu erau la mare cautare, fiind foarte rar plantati. De exemplu, in California se gaseau doar pe 40 de hectare, pe cand in prezent se cultiva pe mai mult de 40000 de hectare.
Preferatul regelui
Vinul Chardonnay si-a castigat reputatia de vin de calitate inca din urma cu 1200 de ani in regiunea Burgundia din Franta. Sotia regelui Carol cel Mare al Frantei era satula ca vinul rosu sa pateze barba alba a sotului, astfel ca a ordonat plantarea exclusiva a strugurilor albi in podgoria lor.
Cel mai important producator din California
Exista mai multe zone din statul american in care sunt cultivati strugurii Chardonnay precum Sonoma sau Napa, insa judetul Monterey dispune de aproape 7000 de hectare, fiind de departe cel mai mare producator de vinuri Chardonnay.
Conditiile optime
Strugurii Chardonnay isi arata adevarata valoare atunci cand sunt cultivati in zone de coasta racoroase, in care ceata acopera viile seara si dimineata.

Preferatul Americii
Vinul Chardonnay este cel mai bine vandut in Statele Unite, indiferent ca vorbim de vin alb sau rosu, iar anual sunt vandute peste 800.000 de sticle.
Strugurii Chardonnay se bucura de conditiile ideale in Romania, in special in viile Cramei Budureasca. Vinurile obtinute aici ascund note intense de citrice, fructe tropicale si accente de stejar atunci cand se invecheste la baric. Sunt foarte versatile si se pot consuma alaturi de o multime de preparate, astfel ca indiferent daca alegi sa gatesti sau sa comanzi mancarea preferata, nu vei avea dificultati.
Un vin pe care merita sa il descoperi este Chardonnay din gama Budureasca Premium care seduce de la primul contact prin culoarea sa galben – verzui pal. Nasul intens, foarte aromat de fructe tropicale, guava si papaya este completat de note discrete de agrise. Corpolenta este ideala, acidiatea proaspata, iar gustul de fructe tropicale poate sa cucereasca pe oricine, fiind perfect armonizat cu finalul lung si cremos. Se poate servi alaturi de o multime de preparate, iar printre acestea putem aminti de paste, peste, risotto, legume, branzeturi proaspete si nu numai. Totusi, pentru ca toate calitatile sale sa fie puse in valoare se recomanda servirea vinului la o temperatura intre 12 si 14 grade.
Fumé din gama Budureasca Clasic este un alt vin de inalta calitate care merita descoperit. Acesta a prins viata prin amestecul perfect intre patru soiuri de struguri, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Regala si Pinot Gris. Este bine echilibrat si are o culoare galben pai deosebita care parca anunta aromele de pepene galben copt si notele discrete de stejar.
Acest vin este foarte versatil, astfel ca asigura libertate deplina atunci cand gatesti, servesti la restaurant sau comanzi acasa mancarea preferata. Vinul se imbina de minune cu preparate din carne de pasare, peste, fructe de mare, branzeturi proaspete sau paste. Totusi, pentru ca adevarata sa valoare sa fie evidentiata este ideala servirea sa la o temperatura de 10 – 12 grade. Comanda un vin Chardonnay din magazinul online al Cramei Budureasca pentru ca acesta este locul in care ai toate sansele sa iti gasesti noul favorit.
Lasă un răspuns