Franghie, si utilizarile acesteia

Franghie, si utilizarile acesteia

O franghie este un grup de fire, placi, fibre sau suvite care sunt rasucite sau impletite intre ele intr-o forma mai mare si mai puternica. Franghiile au rezistenta la tractiune si astfel pot fi utilizate pentru tractiune si ridicare. Franghia este mai groasa si mai puternica decat cordonul, coarda si sfoara construite in mod similar.

Constructie

Franghie cu fibre naturale rasucite in trei fire

Franghia poate fi construita din orice material lung, stricos, fibros, dar in general este construita din anumite fibre naturale sau sintetice. Franghiile din fibre sintetice sunt semnificativ mai puternice decat omologii lor din fibre naturale, au o rezistenta la tractiune mai mare, sunt mai rezistente la putrezire decat franghiile create din fibre naturale si pot fi facute sa pluteasca pe apa. Insa franghia sintetica prezinta si anumite dezavantaje, inclusiv alunecarea, iar unele pot fi deteriorate mai usor de lumina UV. 

Utilizare

Fibrele sintetice utilizate pentru confectionarea franghiilor includ polipropilena, nailon, poliesteri, polietilena, Aramide si acrilice. Unele funii sunt construite din amestecuri de mai multe fibre sau folosesc fibre de co-polimer. Sfoara de sarma este realizata din otel sau alte aliaje metalice. Cablurile au fost construite din alte materiale fibroase, cum ar fi matasea, lana si parul, dar astfel de franghii nu sunt in general disponibile. De exemplu, rayon este o fibra regenerata folosita pentru a face sfoara decorativa.

Rasucirea suvitelor intr-o franghie rasucita sau impletita serveste nu numai pentru a tine o franghie impreuna, dar permite franghiei sa distribuie mai uniform tensiunea intre firele individuale. Fara nicio rasucire a franghiei, rezistenta ar fi minima sua inexistenta.

Despre franghii si sfori

Franghia este de o importanta cruciala in domenii la fel de diverse precum constructia, navigarea, explorarea, sportul, teatrul si comunicatiile si a fost folosita inca din timpurile preistorice. Pentru a fixa franghia, multe tipuri de noduri au fost inventate pentru nenumarate utilizari. Scripetele redirectioneaza forta de tragere catre o alta directie si pot crea un avantaj mecanic, astfel incat mai multe suvite de franghie sa imparta o sarcina si sa inmulteasca forta aplicata la capat. Troliile si captenii sunt masini concepute pentru a trage funii.

Depo Materiale Constructii mereu alaturi de tine!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*