Cum se calculează nivelul de iluminare necesar pe metrul pătrat

Logic Light

Pentru a-ți face o idee despre câte lustre industriale ai nevoie pentru a lumina interiorul, trebuie să înmulțești suprafața camerei (în metri pătrați) cu numărul de wați (sau Lumeni). În plus, în unele cazuri, este necesar să se facă modificări corespunzătoare. Dacă înălțimea tavanelor din interior este mai mare de 3 metri, numărul total de wați necesari trebuie înmulțit cu cel puțin 1,5. Dacă pereții camerei și mobilierul sunt proiectați în culori închise cu un caracter de suprafață mată, cantitatea de lumină ar trebui, de asemenea, luată nu conform normei, ci cu o marjă. Este imposibil de dat un coeficient specific în acest caz.

Pentru becurile cu led este mai bine să nu te uiți la W, ci ar trebui să te uiți la Lumeni. Wați indică câtă energie electrică consumă un bec, iar Lm indică câtă lumină oferă. Există unii producători de becuri led care nu indică deloc Lm pe becurile lor, și din acest motiv se recomandă să eviți astfel de producători.

Dacă este necesar să amplasezi lustre industriale într-o sală de clasă cu o suprafață de 30 de metri pătrați și o înălțime a tavanului de 2,6 metri, se ia iluminarea totală pe metru pătrat, ca fiind 17 W pe metru pătrat. Rezultă că iluminarea totală ar trebui să fie aproximativ aceeași cu cea oferită de becurile cu incandescență.

Nivelul de iluminare afectează performanța și bunăstarea. Reglementările de stat iau în considerare acest lucru și determină care ar trebui să fie iluminatul spațiilor, în funcție de scopul acestora, precum și de locurile de muncă. Pe baza acestor standarde, se planifică iluminarea obiectelor, ceea ce înseamnă că de ele depinde direct ce lustre industriale și câte becuri trebuie să cumperi.

Cum se calculează nivelul de iluminare al unei încăperi

Înainte de apariția LED-urilor, s-a folosit modul de calcul de modă veche, comparând puterea becurilor: cu cât sunt mai puternice, cu atât sunt mai strălucitoare. Rezultatul era o inexactități, dar la nivel de gospodărie s-a potrivit tuturor. Însă, acest lucru se putea face doar cu becuri incandescente. Când au apărut lămpile fluorescente (economisitoare de energie), eroarea a devenit și mai mare. Odată cu apariția LED-urilor, opțiunea și-a pierdut complet relevanța.

Formula modernă este mai complicată, dar mai fiabilă. Aceasta implică utilizarea datelor privind mărimea fluxului luminos al unui bec, care este măsurată în lumeni (Lm). Caracteristica este indicată în fiecare fișă de produs, precum și pe ambalaj.

Factorul de înălțime a tavanului este:

  • la o înălțime de 2,5 m până la 2,7 m – 1;
  • de la 2,7 la 3 m – 1,2;
  • de la 3 la 3,5 m – 1,5;
  • de la 3,5 la 4,5 m – 2.

Să aruncăm o privire la un exemplu concret. Iată ce cantitate de flux de lumină este necesară pentru un living de 30 mp cu o înălțime a tavanului de 2,5 m: 150 x 30 x 1 = 4500 (Lm).

Calculul pentru suprafețe de lucru

Fiecare companie este interesată de organizarea corectă a iluminatului suprafeței de lucru, din cel puțin două motive. Una dintre ele este respectarea legii. Dacă la un control s-a constatat o încălcare, compania va fi amendă, iar o încălcare repetată duce la o pedeapsă mai gravă. Prin urmare, o acoperire adecvată și un document de la compania care a făcut calculele, sunt cheia liniștii acesteia. Un alt motiv pentru care managementul are nevoie de un birou luminos, este asigurarea condițiilor pentru munca productivă a personalului. Formula oferă rezultate orientative. Se obțin rezultate interesante doar la compararea diferitelor tipuri de lămpi. Dacă comparăm lustrele LED industriale și raster cu lămpi fluorescente de aceeași luminozitate, rezultatul va fi următorul:

Tip lampăFlux luminos, LmPutere, WCantitate, buc.
fluorescent1200186
LED1200106

Judecând după datele din tabel, pentru a îndeplini cerințele, vei avea nevoie de același număr de becuri – 6 LED sau 6 lămpi fluorescente.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*