Ce investigatii si analize ginecologice sunt recomandate pentru o viitoare mamica?

Fiecare etapa din viata unei femei este importanta si unica, intrucat schimbarile emotionale, hormonale si cele fizice afecteaza fiecare femeie in parte in mod diferit. Efectuarea unor analize ginecologice si mersul la un consult in mod periodic reprezinta un aspect important in viata oricarei femei pentru a avea grija de sanatatea personala. Totusi, pentru o viitoare mamica, efectuarea acestora ar trebui sa fie o prioritate si mai mare, deoarece o monitorizare mai atenta este mult mai necesara.

Analize ginecologice recomandate femeilor la perioada de fertilitate

analize ginecologice

Medicii specialisti le recomanda femeilor aflate cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani sa efectueze periodic aceste investigatii si sa mearga periodic la consultul ginecologic de rutina. Bineinteles, acestea sunt diferite in functie de varsta, astfel ca pentru aceasta perioada de varsta cele mai recomandate sunt: examenul ginecologic anual, bacteriologic al secretiei vaginale, Babes-Papanicolau, examenul clinic al sanilor si la recomandarea medicului ecografia transvaginala.

Pentru femeile aflate cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani, seturile de analize ginecologice recomandate sunt asemanatoare cu cele mentionate anterior, doar ca pe langa acestea se mai adauga si ecografia mamara si testul HPV efectuat la recomandarea medicului. Dupa varsta de 30 de ani infectia cu acest virus este mai rara, dar cresterea riscului de col uterin creste din ce in ce mai mult.

Infectia cu virusul HPV poate sa fie prevenita!

Efectuarea unor simple analize ginecologice poate salva milioane de vieti ale femeilor din toata lumea care prezinta virusul, dar nu stiu de existenta acestuia in corp. La femeile aflate la varsta de 30 de ani si cu un test pozitiv reprezinta cel mai probabil o infectie persistenta, dar si riscul ca aceasta sa dezvolte leziuni precanceroase sau cancer.

Medicii specialisti la recomanda femeilor care prezinta simptome sau observa schimbari la nivel personal sa se adreseze medicului specialist intr-un interval cat mai repede de timp. Printre schimbarile asociate se regasesc si urmatoarele: durere pelviana sau mamara, menstruatie neregulata sau schimbari de comportament.

Acestea sunt cele mai comune analize ginecologice pe care cadrele medicale le recomanda, insa daca exista si alte nelamuriri, programeaza-te la medicul recurent si cere-i sfatul!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*