5 BENEFICII ALE ARMURARIULUI ASUPRA ORGANISMULUI

Armurariul este o plantă de origine mediteraneană, care preferă solurile mai puțin nisipoase, care crește în terenuri pietroase și poate atinge o înățlime de 2 m. Ea este cunoscută și folosită de mai bine de 2000 de ani, pentru tratarea diferitelor afecțiuni, fiind răspândită și în România.

Semințele ciulinului de lapte, cum mai este denumit popular armurariul, sunt bogate în silimarină, bioflavonoide și aminoacizi. Silimarina este un antioxidant important din grupa flavonoizilor, a căror acțiune benefică asupra ficatului a trezit interesul în medicina modernă. Silimarina protejează ficatul prin detoxifiere și optimizarea funcției hepatice, împiedicând deteriorarea celulară cauzată de boli, alcool și droguri.

Iată mai jos câteva beneficii ale silimarinei pentru oganism:

Protecția ficatului

Silimarina protejează ficatul acționând ca un paznic al acestuia, deoarece se fixează la exteriorul celulei hepatice. Când toxinele pătrund în organism, le protejează blocându-le intrarea în celula hepatică.

Dacă toxinele au pătruns deja în celulă, le localizează și le neutralizează. Toxinele neutralizate sunt apoi îndepărtate din sânge sau transformate în forme solubile în apă, pentru a fi îndepărtate din organism ca deșeuri inofensive, prin intermediul intestinelor, prin urină sau transpirație.

Potrivit studiilor clinice, aceste mecanisme ajută la menținerea sănătății ficatului și reduc semnificativ riscul afecțiunilor hepatice pe termen lung.

Silimarina este atât de eficientă, încât s-a dovedit că protejează chiar și împotriva efectelor ingerării Buretelui viperei (Amanita phalloides), ciuperca otrăvitoare cu cea mai ridicată mortalitate.

Regenerarea celulelor

Se știe bine că ficatul este capabil de a se regenera în mod natural. Cu toate acestea, procesul de regenerare poate fi încetinit datorită cantității constante de toxine la care este expus, iar aici intervine silimarina.

Silimarina îmbunătățește sinteza proteică de la nivelul ficatului, stimulând producția de hepatocite (celule hepatice) noi sănătoase. Acestea înlocuiesc celulele hepatice vechi sau deteriorate și permit ficatului să-și continue activitatea.

Având în vedere că toxinele fac parte din viața noastră de zi cu zi, administrarea extractului de armurariu este foarte benefică și utilă pentru organism. Silimarina nu doar repară daunele anterioare suferite de ficat, ci oferă o protecție și împotriva viitoarelor posibile experiențe „dăunătoare” de care puteți avea parte.

Antioxidant

Silimarina este un puternic antioxidant, care poate opri degradarea celulară prin elimineare radicalilor liberi din organism. De asemenea, silimarina crește producția de glutation a organismului nostru cu peste 35% și previne epuizarea glutationului, care este indus de alcool și alte toxine.

Glutationul este un antioxidant puternic care se găsește în fiecare celulă din organism, dar și în plante, animale, ciuperci și unele bacterii. Produs în cantități mari, glutationul sporește capacitatea de detoxifiere a ficatului și a întregului organism, fiind, se pare, un antioxidant de zece ori mai puternic decât vitamina E.

Cea mai mare concentrație de glutation este în ficat. Rolul de antioxidant al glutationului ajută la neutralizarea radicalilor liberi, făcându-i inofensivi.

Antiinflamator

Silimarina inhibă leucotrienele (mediatorii chimici din organism care provoacă inflamații), reducând astfel daunele provocate celulelor de condițiile inflamatorii. De atlfel, ciulinul de lapte este utilizat în întreaga lume pentru tratarea hepatitei C, pentru prevenirea diabetului (reduce rezistența la insulină a organismului), a bolilor hepatice (ciroză) și a hepatitei virale, ajutând totodată ficatul să se regenereze în urma abuzului de alcool sau droguri.

Se pare că efectele antioxidante și antiinflamatorii ale silimarinei au ajutat de asemenea și persoanele cu acnee. Un studiu arată că persoanele care au făcut o cură cu silimarină (210 g/zi timp de 8 săptămâni) au avut o scădere a leziunilor acneice cu 53%.

Digestie

Ficatul produce bila, necesară pentru digestia și absorbția lipidelor și a vitaminelor liposolubile (A, D, E și K). Funcționarea optimă a ficatului aduce cu sine o digestie sănătoasă și un metabolism mai eficient.

Astfel, silimarina joacă un rol important în sistemul digestiv, datorită creșterii capacității ficatului de a produce bila.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*