Teatrele, cinematografele și sălile de spectacol s-ar putea redeschide de la 1 iunie

Foto: Facebook, Teatrul Național Timișoara

Ministerul Culturii a propus noi măsuri pentru reluarea activităților artistice și culturale. Acestea vor fi analizate de către Ministerul Sănătății și de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Ministerul Culturii a menționat că „setul de măsuri a fost elaborat în urma discuțiilor din cadrul grupului de lucru pentru reluarea activității cu public a sectoarelor cultural-creative, grup inițiat de către Ministerul Culturii cu sprijinul prim-ministrului Florin Cîţu”.

În funcție de evoluția pandemiei, organizatorii evenimentelor culturale vor avea de ales între următoarele scenarii:

Scenariu 1: activităţile culturale în spaţii închise, reluate la capacitatea de 100%, dar și şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori în localităţile în care se află acestea.

Persoanele care participă la aceste activități trebuie să se încadreze în următoarele situații:

  • accesul persoanelor se va face în baza adeverinţei de vaccinare, care va atesta încheierea procesului de vaccinare, la 10 zile de la realizarea rapelului, aceasta urmând a se prezenta împreună cu un act de identitate;
  • test RT-PCR negativ realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului;
  • testare cu un test destinat diagnosticării rapide a virusului SARS-CoV-2 – accesul în sală se va face doar în baza unui test cu un rezultat negativ, ce va fi realizat în ziua evenimentului;
  • au trecut prin boală şi pot face dovada prezenţei anticorpilor printr-un document medical, care nu va fi mai vechi de 90 de zile.

Scenariul 1: activitățile culturale în aer liber – activitățile culturale sunt permise indiferent de numărul de participanți și de condițiile ratei de incidență, însă participanții trebuie să se încadreze în una dintre situațiile de mai sus.

Scenariul 2: activități culturale în spațiu închis

  • activităţile culturale, reluate la interior cu ocuparea a maxim 2/3 din capacitate, în funcţie de rata de incidenţă, dar nu mai mult de 500 de spectatori și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 3/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea. Publicul poate participa la eveniment fără să prezinte vreo dovadă medicală;
  • organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/2 din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 300 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 5/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Publicul poate participa la eveniment fără să prezinte vreo dovadă medicală;
  • organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/3 din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 200 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea. Publicul poate participa la eveniment fără să prezinte vreo dovadă medicală.

Scenariul 2: activități culturale în aer liber

  • organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în aer liber este permisă fără a depăși numărul de 500 de spectatori și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 3/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea;
  • organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în aer liber este permisă fără a depăși numărul de 300 de spectatori și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, dar mai mare de 3/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea.

Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat activ în elaborarea și definitivarea măsurilor pentru reluarea activității cu publicul în domeniul cultural. A fost o muncă susținută care sper să permită intrarea în normalitate la data de 1 iunie. Am avut în vedere și experiența altor state membre UE și suntem în continuare deschiși spre a îmbunătăți normele pentru că sănătatea publică primează. Am evidențiat în repetate rânduri că sectoarele cultural-creative au fost unele dintre cele mai restricționate și avem nevoie de susținere ca acestea să poată redeveni accesibile publicului, atât ca o necesitate socială, cât și economică“, a fost anunțul ministrul culturii Bogdan Gheorghiu.

Documentul cu prezentarea tuturor măsurilor îl găsiți accesând următorul link: http://www.cultura.ro/masuri-pentru-asigurarea-desfasurarii-activitatilor-conditii-de-siguranta-sanitara-domeniul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*