Sindromul de tunel cubital – Neuropatie de compresie a nervului ulnar la cot

Cei mai multi oameni au auzit de sindromul de tunel carpian, care poate provoca amorteala si furnicaturi in mana. Insa putini stiu ca exista o afectiune similara, numita sindromul de tunel cubital, care provoaca simptome asemanatoare, acestea fiind resimtite insa in zona degetului mic si la exteriorul degetului inelar. Spre deosebire de sindromul de tunel carpian, totusi, sindromul tunelului cubital nu este de obicei cauzat de miscari repetitive.

Nervul cubital, cunoscut de asemenea sub numele de nerv ulnar, este unul dintre cei trei nervi majori ai membrului superiori, jucand un rol important in senzatiile si functia motorie a mainii. Acesta provine din nervii de la nivelul gatului si trece prin interiorul antebratului pentru a inerva mana. Apoi, se ramifica peste palma si in degetul mic si in inelar. In zona cotului, nervul ulnar trece printr-o stramtoare denumita tunel cubital. Presiunea excesiva asupra acestui nerv duce la pierderea senzatiei si / sau la slabiciune musculara a mainii.

​Simptomele sindromului de tunel cubital

De regula, persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune au dureri in mana. Sindromul de tunel cubital poate insa sa provoace si slabiciune si amorteala, in special in degetul mic si in inelarul mainii afectate. Este posibil sa apara si anumite modificari senzoriale sau motorii sau chiar ambele, in functie de locatia punctului de presiune. Simptomele se dezvolta treptat si pot duce la dificultati in deschiderea sticlelor sau a borcanelor, in tinerea obiectelor sau coordonarea degetelor in timpul tastarii sau la dificultatea de a canta la instrumente muzicale.

Aceste simptome pot afecta mana, incheietura mainii si degetele 4 si 5 si se pot agrava in timp, mai ales daca afectiunea este lasata netratata. Localizarea compresiei va determina severitatea simptomelor.

Un video care face o sinteza despre simptomele provocate de afectarea nervului ulnar, poti vedea mai jos:

​Diagnostic

La aparitia primelor simptome specifice sindromului de tunel cubital, pacientul trebuie sa se adreseze unui chirurg specializat in chirurgia mainii. Chirurgul va examina mana pentru a vedea daca exista semne de contractie musculara (atrofie) sau slabiciune. Acesta poate, de asemenea, sa efectueze cateva teste specifice de evaluare a functiei nervului ulnar, cum ar fi testul Froment.

Un semn specific in neuropatia de nerv ulnar este semnul Wartenberg, semn care il poti vedea descries aici.

De asemenea, pot fi necesare examinari paraclinice (suplimentare) pentru a pune un diagnostic precis, cum ar o ecografie si o electromiografie. Ecografia ofera o imagine clara a starii anatomice a nervului, putand evidentia eventualele modificari structurale din tunel. Electromiografia, pe de alta parte, scoate la iveala date legate de gradul de afectare a nervului ulnar, cum ar fi amplitudinea, latenta si viteza de conducere nervoasa.

​Tratament

Medicul poate prescrie medicamente antiinflamatoare (nesteroidiene sau corticoizi) pentru a ajuta la atenuarea simptomelor. De asemenea, poate recomanda purtarea unei atele de incheietura pentru o perioada de timp. In fazele avansate, singura metoda eficienta de tratament este cea chirurgicala, ce presupune eliberarea nervului ulnar de sub fascia muschiului flexor ulnar al carpului si, in unele cazuri, cu transpozitia nervului ulnar anterior de epicondilul humeral medial.

Cu cat se intervine mai devreme cu interventia chirurgicala, cu atat mai usoara va fi recuperarea postoperatorie.

Poti citi mai multe despre sindromul de tunel cubital aici.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*