Platforma de cercetare în domeniul inteligenței artificiale, lansată la UVT

Foto: Facebook

Universitatea de Vest din Timișoara a lansat astăzi, 13 aprilie, un HUB de Inteligență Artificială. Platforma de dezvoltare poartă numele de „Timișoara Research in Artificial Intelligence Network (TRAIN)”,. Scopul acesteia este de a stimula cercetarea și dezvoltarea educațională în acest domeniu, în regiunea Banatului, cu o perspectivă națională și europeană.

Pentru dezvoltarea platformei, vor lucra cercetătorii din Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul UVT, dar și alți experți, specialiști și practicieni ai rețelelor și algoritmilor de Inteligență Artificială.

Inteligența Artificială este o direcție de învățământ și cercetare cu tradiție la Facultatea de Matematică și Informatică din UVT. Peste 27 de generații de specialiști în informatică au absolvit programul de studii de masterat în Inteligența Artificială. Această continuitate este asigurată de colectivul Departamentului de Informatică, în care, în prezent, o treime dintre cadrele didactice sunt specializați în inteligența artificială. Subiectele din domeniul Inteligentei Artificiale au consacrat colectivul de cercetare de la FMI ca pe un grup avansat de cercetare în tematicile sistemelor multi-agenți, sistemelor expert, meta-euristicilor, rețelelor neuronale, calculului natural, explorării datelor, optimizărilor multicriteriale. Alte subiecte intens invocate astăzi în dezbaterile publice, precum Big Data, Machine Learning, Deep Learning, sunt subiectele asupra cărora se apleacă astăzi colectivul de cercetare din UVT, în proiectele aflate în derulare, cu finanțare națională sau europeană, lucrând în cooperare cu colegi din alte domenii, la aplicații practice mai ales – precum este cel din domeniul geografiei informatice. Această tradiție ne-a condus până la acest stadiu și ne determină să fim optimiști și ambițioși pentru viitor, în acest nou format orientat spre stimularea cercetării și inovării din Inteligența Artificială”, a fost mesajul pe care l-a transmis Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT, în deschiderea conferinței.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*