Jurisprudenta obligatorie pentru aplicarea Codului de procedura penala

Juridsprudenta este ansamblul hotararilor definitive pronuntate de catre un organ jurisdictional, iar hotararile Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Curtii Constitutionale constituie un model de interpretare si aplicare a legii bazat pe coerenta rationamentelor, pronuntand decizii care, asemeni deciziilor de neconstitutionalitate, sunt obligatorii pentru toate instantele judecatoresti, de la data publicarii lor in Monitorul Oficial.

O discutie cu privire la scopul si utilitatea lucrarilor de jurisprudenta ar trebui sa inceapa de la o intelegere a naturii ei. Sarcina devine imediat una complicata deoarece jurisprudenta este un fenomen cu fatete multiple. La examinarea atenta a componentelor sale, devine evident ca lucrarile prezentate sub eticheta jurisprudenta sunt extrem de diverse. In afara de studiile traditionale cu privire la problemele juridice de fond, mai exista o multime de subdomenii. Cu toate acestea, una dintre cerintele obligatorii ale unui practician al dreptului este pregatirea continua in domeniu. Asta inseamna, evident, cunoasterea in profunzime a legii si a celor statuate in jurisprudenta obligatorie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Curtii Constitutionale.

De nelipsit celor care se pregatesc pentru examenele finale, pentru admiterea in profesie sau promovare, sau celor care cauta sa fie mereu la curent cu cele mai noi carti drept, lucrarile despre jurisprudenta obligatorie pentru aplicarea Codului de procedura penala sunt un instrument de baza privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor Codului de procedura penala, fiind redate pe larg motivarile acestora asa cum au fost publicate in Monitorul Oficial. Concepute potrivit dispozitiilor jurisprudentei actuale a instantelor interne si internationale, deciziilor instantei supreme si ale Curtii Constitutionale, aceste carti drept vor oferi posibilitatea tuturor celor in domeniu sa fie la curent cu deciziile de admitere a exceptiilor de neconstitutionalitate si a recursurilor in interesul legii, precum si cu hotararile prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*