Istoria intrumentului de scris – cum s-a ajuns la pixuri?

Acum avem tot felul de instrumente de scris, de la stilouri si markere si pana la creioane colorate, dar nu a fost tot timpul asa. Iata cum au aparut instrumentele de scris.

Stiloul

Stiloul (uneori numit stilou de scris pentru a-l distinge de restul) este un instrument de scris realizat dintr-o pana de preferinta inaripata, a unei pasari mari si care foloseste cerneala pentru a-si lasa conturul pe o suprafata de scriere. Varful stiloului injector (pen-ului) este tratat astfel incat sa poata fi folosit pentru scris, iar canalul gol al stiloului (rachis) tine cerneala care, de acolo, curge spre varf prin actiune capilara. In mod traditional, penele de scris au fost facute din pene de pasari diferite, dar au fost intotdeauna mai bine privite ca cele de gasca, lebada si curcan.

Inainte de pene, oamenii foloseau stilete pentru a scrie in lut si ceara. Problema cu textele de lut a fost ca le-a facut grele si fragile si dificil de scris (tabletele de lut trebuiau coapte cand au terminat). Comprimatele de ceara, pe de alta parte, nu au durat mult si au fost sensibile la caldura.

Apoi a venit stiloul cu cerneala pentru a scrie pe papirus si piei de animale. Cu toate acestea, penele de trestina au fost prea rigide si nu au durat mult timp, deoarece se vor pierde rapid. De aceea au fost rapid inlocuite cu pene de pasare (desi nu la nivel global). De la stilou si pana la pixuri a trecut insa foarte mult timp.

Originea stiloului

Nenumarate lucrari au fost scrise folosind acest instrument umil. Se poate spune ca marea majoritate a celor mai importante documente si romane din istorie au fost create cu pixul in mana. Popularitatea penelor a durat pana cand nibs a intrat in productia de masa in secolul al XIX-lea, dar in unele cazuri sunt inca folosite astazi.

Evolutia stiloului

Odata cu sosirea pixului intr-un mod masiv, penele de pasare au incetat sa mai aiba sens. Cu pixul nu a trebuit sa aiba nici o maiestrie sculptura varful. Desi varful s-a bazat pe ceea ce se facea deja in instrumentele vechi, noile pixuri- stilou au fost durabile si mai fiabile, capabile sa stocheze o sarcina mai mare de cerneala si, pe masura ce timpul a trecut, mai versatil.

In plus, nu trebuia sa ai la dispozitie pene de pasare cu care sa o faci. Desi era obisnuit sa se plaseze pixuri metalice pe pene de pasare (acestea sunt inca vandute astazi), orice baston in forma adecvata ar putea servi aproape pe termen nelimitat ca maner pentru stilou.

Realizarea unui creion de scriere

Nu poti pur si simplu sa iei un stilou, sa-l inmoi in cerneala si sa-l utilizati pentru a scrie: inainte de a fi pregatit (bine, tehnic este posibil sa-l utilizati direct, dar nu va functiona corect sau nu va scrie optim).

Exista diferite metode pentru tratarea penelor de pasare, astfel incat acestea sa devina pene. Toate folosesc pene mari (doar 5 sau 6 cele mai mari) de gasca, lebada sau curcan (desi pot fi folosite si pene de cioara, vultur, bufnita sau soim) si toate incearca sa intareasca rachisul (axa sau cornul central). Unele metode plaseaza rachisul in cenusa fierbinte, astfel incat sa se inmoaie.

Lumea a evoluat si de la simplul stilou, am ajuns sa detinem diverse instrumente de scris precum pixul, creionul m carioca etc… Unul din cele mai utilizate instrumente de scris din zilele noastre este pixul. Acesta se aseamana foarta bine cu stiloul. Pixurile au aparut din necesitatea de a scrie mai usor, fara sa fie nevoie sa ai mereu o calimara cu tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *