Importanța jocului de rol în psihologia copilului

jucarii de rol

În primii ani de viață copilul nu poate supraviețui singur. El are nevoie de părinți pentru a-i fi îndeplinite toate nevoile. După ce învață abilitățile de bază, cum ar fi mersul de unul singur, sau mâncatul cu propria mână, urmează etapa în care va trebui să învețe multe alte ritualuri, comportamente sociale și activități practice.

Volumul de informații noi cu care este bombardat un copil poate părea de-a dreptul copleșitor. Din fericire, copiii au, în mod natural, un mecanism de adaptare care le permite să deprindă ușor și în mod rapid lecțiile de viață necesare dezvoltării acestora. Cel mai adesea, atunci când copiii se joacă de-a școala, de-a mama și de-a tata, de-a mersul la piață, etc., ei se pun de bună voie în aceste situații pentru a experimenta diversele scenarii care pot lua naștere și pentru a învăța din ele.

Dacă zicala clasică ne spune că repetiția este mama învățăturii, atunci când copiii se joacă, putem observa că, de fapt, învățătura vine mai cu seamă din experiență. Trebuind să se adapteze la situațiile de viață pe care și le propun, cei mici trec printr-un proces de analiză și de reacție. Asumându-și un anumit rol, ei adoptă și un mod de a gândi specific situației propuse în joacă. Aceeași tehnică este utilizată de actorii profesioniști în cadrul pregătirii unui rol.

Din fericire, aceștia se pot folosi de diverse jucarii de rol, lucru care îi va ajuta și mai mult!

Abilitățile folosite de copil în jocul de rol

Prin jocul de rol, copilul își pune în funcțiune nu doar imaginația, dar și gândirea creativă, pentru a găsi diverse soluții sau modalități de a duce mai departe scenariul pe care și l-a propus. Exersarea acestor abilități în joacă, poate duce la dezvoltarea lor pe termen lung, fapt care îl va ajuta pe copil atât în următoarele etape de dezvoltare cât și în viața de adult.

Având în vedere experiența de viață limitată, fiecare situație este nouă și specială pentru un copil. De aceea asumarea unui rol, cum ar fi de exemplu, cel de meșter sau cel de bucătar va reprezenta o adevărată provocare. Din acest motiv, jucăriile de rol îi pot veni în ajutor pentru a face situațiile despre care învață cel mic mai credibile și mai veridice și pentru a-l ajuta să patrundă cu adevarat în lumea pe care-și propune să o creeze.

Având la dispoziție instrumente și obiecte pe măsura sa, copilul va fi atras de acestea și se va distra învățând să le folosească. De la echipamente medicale sau cele pentru meșteri, la instrumente muzicale sau diverse aparate casnice, aceste jucării sunt create special pentru a-l ajuta pe copil în procesul său de explorare a lumii înconjurătoare din care face parte.

Jocul de rol este cea mai ușoară, mai naturală și mai relaxantă cale de a-i iniția pe micuți în diverse activități și de a le oferi șansa să înțeleagă singuri, prin experimentarea proprie, ceea ce au de făcut pentru a putea să manevreze ustensilele cu îndemânare. De asemenea, jucând diverse roluri, copilul va gravita în mod natural spre anumite activități, dându-și astfel seama ce domenii l-ar putea interesa în viitor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*