Dexa | Cat de des se recomanda consultul ?

Ce trebuie sa stii despre dexa

Pentru a efectua un sondaj DEXA, trebuie utilizate raze X. La nivel global, aproximativ 50% dintre femeile cu varsta peste 50 de ani si 20% dintre barbatii de aceeasi varsta au o fractura osteoporotica (o fractura asociata cu osteoporoza). Astfel, incidenta acestor fracturi depaseste incidenta cumulativa a infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral si a tumorilor mamare.

Osteoporoza apare atunci cand pierderea masei osoase este atat de severa incat reduce densitatea osoasa si face ca oasele sa devina poroase, fragile si predispuse la rupere.

Ce include acest examen?

dexa

O metoda eficienta de determinare a densitatii minerale osoase cu ajutorul a doua fascicule de raze X. Valorile obtinute in timpul acestui proces DEXA sunt calculate de mai multe ori pentru a determina cu exactitate riscul de fractura.

Pacientul sta intins pe masa unde va fi efectuata investigatia. In acelasi timp, toate obiectele metalice din jurul lui au fost indepartate. Dupa aceea, trebuie sa ramana stationar timp de aproximativ 10 minute pana la finalizarea procesului de scanare.

De obicei, examenele DEXA sunt efectuate mai mult in zonele predispuse, cum ar fi pelvisul, coloana lombara si, in unele cazuri, antebratul. De asemenea, examenul nu necesita nicio pregatire speciala in prealabil. Masuratorile pot fi repetate pentru a determina nivelurile densitatii osoase, in special eficacitatea tratamentului.

De ce este cea mai buna metoda de testare DEXA pentru densitometria osoasa?

Testele DEXA s-au dovedit a fi cea mai precisa modalitate de a masura densitatea osoasa si de a utiliza cele mai scazute niveluri de radiatie.

Pierderea osoasa poate face parte din procesul natural de imbatranire, dar osteoporoza este o boala periculoasa. De fapt, osteoporoza este adesea denumita „boala tacuta”, deoarece nu are simptome pana cand apare o fractura.

Te asteptam la clinica medicala Romgermed pentru un consult complet!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*