De ce silozurile pentru cereale sunt o soluție de depozitare optimă?

De ce silozurile pentru cereale sunt o soluție de depozitare optimă?

În mod firesc recoltarea cerealelor este urmată imediat de depozitarea acestora în locuri special amenajate. O depozitare corectă, optimizată înseamnă o calitate mai bună a cerealelor la vânzare, o cantitate menţinută exact în aceleaşi valori ca în momentul recoltării. Producţia este protejată în spaţii de depozitare special gândite pentru toate tipurile de cereale.

Silozurile pentru cereale reprezintă spaţiile orientate pe verticală în care vor fi depozitate cerealele după ce au fost recoltate de pe câmp cu ajutorul combinelor agricole. Un siloz se va igieniza şi curăța înainte de depozitarea cerealelor, se va dezinfecta. Ventilaţia este garantată în silozuri, temperatura este constantă. Cerealele pot fi tratate cu diverse substanţe în siloz pentru a rezista cât mai bine la condiţiile de depozitare.

Procesul de depozitare a cerealelor în silozuri

Cerealele recoltate nu se „aruncă” pur şi simplu în siloz imediat după recoltare. Ele se cern, se scot toate corpurile străine, se vor usca în mod corect timp de câteva zile, săptămâni şi se pregătesc minuţios pentru depozitarea în silozurile de cereale. Gradul de umiditate din seminţe e foarte important, el trebuie să fie sub un anumit nivel, se verifică atent înainte de depozitare. E stabilit clar tipul de aerisire în funcţie de tipul de cereale, dacă e una lentă temperaturile trebuie să fie mai scăzute, dacă e intensă temperaturile sunt mari. Întotdeauna ventilaţia nu va influenţa gradul de umiditate din siloz.

În silozurile pentru cereale avem instalaţii de uscare, transport, cantităţile de cereale depozitate şi stocate sunt mari, calitatea şi cantitatea produselor depozitate sunt controlate şi garantate pe toată perioada depozitării. Silozurile metalice sunt un tip de silozuri de cereale folosite pe scară largă pentru că protejează foarte bine cerealele şi asigură şi o temperatură optimizată în interior. Silozurile sunt simplu de umplut când avem cerealele recoltate, controlul e facil, la fel şi descărcările. Nu apar riscurile de fermentaţie, nu se încălzesc excesiv boabele din siloz, circulaţia aerului e optimă, aerisirea e permanentă, nu se pierde din cantitatea de cereale introdusă în siloz.

Cerealele sunt ferite mereu de contactul cu umiditatea excesivă, nu ajung rozătoarele la cereale, nu ai folii rupte. Nu contează ce condiţii meteo ai în jur, depozitarea cerealelor va fi perfectă de fiecare dată.

Sistemele mecanice de descărcare garantează operaţiuni simplificate, sunt adaptate tipurilor de cereale depozitate. Planificarea recoltei, transportului este mai uşoară datorită silozurilor de cereale. De la început ştii că vei avea aceeaşi cantitate recoltă şi după depozitare, nu pierzi nimic, îţi poţi face planuri fără probleme. Siguranţa şi predictibilitatea în privinţa încasărilor este foarte importantă, aşa că merită să investeşti în silozurile pentru cereale. Veniturile încasate de pe urma cerealelor depozitate în siloz vor fi foarte bune şi exact cum te-ai aşteptat.

Cu silozurile pentru cereale ai timp să te gândeşti la ce canale de comercializare vei utiliza şi cine va primi cerealele tale. Nu ai de ce să te grăbeşti, alegi clienţii şi canalele de comercializare după o analiză detaliată, fără griji pentru că ai aceeaşi cantitate de cereale recoltată.

Eficiență din punct de vedere al costurilor de depozitare

Costurile de depozitare sunt scăzute cu silozurile pentru cereale, depozitarea pe termen lung nu e  problemă, cerealele pot sta în siloz atât timp cât e nevoie în nişte condiţii excelente, controlate în permanenţă.

Silozurile pentru cereale pot avea fund plat, conic în funcţie de ce fel de depozitare doresc fermierii şi de cerealele de depozitat. E bine să avem astfel de variante la dispoziţie pentru depozitare profesionistă şi condiţii optimizate pentru tot ce am obţinut după recoltare.

Supravegherea cerealelor depozitate şi condiţiilor de depozitare este mult mai simplă dacă avem silozuri pentru cereale. Le putem controla oricând, putem modifica tot ce ţine de condiţiile de depozitare, în aşa fel încât ele să fie în cea mai bună formă a lor indiferent cât de mult vor sta depozitate în silozuri.

Din momentul în care ai pus cerealele în silozuri nu îţi mai faci griji legate de siguranţa lor, ştii că ai în orice moment cerealele ferite de posibili dăunători, de condiţiile meteo deosebite care le-ar putea strica. În plus, prin utilizarea de silozuri pentru cereale poţi avea control şi asupra preţului pe care îl vei avea la vânzarea lor. Dacă la recoltare ai preţuri mai mici pentru cereale îţi permiţi să aştepţi o altă perioadă pentru a putea să obţii cel mai bun preţ posibil la cereale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*