Cum te poate ajuta un avocat atunci cand esti angajat?

Cum te poate ajuta un avocat atunci cand esti angajat?

Cand esti angajat intervin tot soiul de situatii care pot afecta intr-o anumita masura relatiile de munca.  Deseori, drepturile angajatilor sunt incalcate, dar acestia nu apeleaza la sprijin profesionist din varii motive. Cei care isi fac curajul de a reactiona au castig de caz in cele mai multe situatii.

Un avocat poate oferi diferite servicii in functie de situatia sau problema cu care ne confruntam. Un avocat specializat in dreptul muncii poate oferi asistenta juridica, servicii de consiliere, asistare si reprezentare atat angajatorilor, cat si angajatilor.  

Colaborarea cu un avocat poate aduce o multime de avantaje pe termen lung. Chiar daca obisnuim sa apelam la un astfel de profesionist doar atunci cand intalnim o problema in care avem nevoie de reprezentare in fata instantei, colaborarea cu un avocat nu se limiteaza doar la acest aspect.

Un astfel de profesionist ne poate ajuta cu sfaturi, cu documente, cu notificari care sa ne ajute sa stam cat mai departe de abaterile de la lege sau nedreptati care ne pot fi facute din cauza necunoasterii legii.

Cum te poate ajuta un avocat atunci cand lucrezi pentru o companie?

  • Consultanta juridica si informari periodice privind legislatia muncii;
  • Consiliere, asistare si reprezentare in cadrul procedurilor prealabile de sanctionare disciplinara, in caz de desfacere a contractului de munca, in situatia concedierilor colective;
  • Informare privind drepturile si obligatiile unui angajat la locul de munca;
  • Consultanta privind drepturile de asigurari sociale, medicale;
  • Reprezentarea in fata institutiilor cu atributii in materia dreptului muncii;
  • Concilieri intre angajat si angajator, sprijin in rezolvarea conflictelor;
  • Negocierea sau renegocierea contractului de munca;
  • Va media neintelegerile aparute in relatiile dintre angajat si angajator;
  • Daca ai fost concediat din motive neimputabile tie, dar care totusi ti-au fost imputate;
  • Litigii de munca ce privesc incalcarea drepturilor salariale, securitate, sanatate si protectie in munca, egalitate de sanse, cazuri de discriminare din motive de sex, apartenenta etnica, boala etc.;

Asadar, situatiile in care putem avea nevoie de un avocat in domeniul muncii, sunt multiple. Si, desi ne este teama sa apelam la serviciile de consultanta juridica, ar trebui sa intelegem ca este spre beneficiul nostru. Nu de putine ori ne sunt incalcate drepturile in calitate de angajat. Si, ideea este ca trebuie sa o facem pentru a stopa incalcarea drepturilor angajatilor. Orice pas facut in acest sens poate schimba lumea in bine. Dar schimbarea trebuie sa inceapa cu noi, de la noi.

Apelarea la un avocat in situatia in care esti angajat te va ajuta sa te concentrezi asupra vietii tale personale si de familie, pentru ca el se va ocupa de toate aspectele juridice ale problemei cu care te confrunti. 

Cum alegi un avocat bun?

Alege un avocat cu experienta in problema ta, cu tarif rezonabil, care trateaza clientul cu respect si ale carei nevoi sunt identificate rapid pe baza datelor pe care le furnizezi. Alege un avocat despre care fostii clienti au pareri bune despre el si despre care stii ca a avut castig de cauza in spete similare celei pe care i-o incredintezi.

Prin urmare, daca te confrunti cu o problema la locul de munca, ai nevoie de un avocat specializat in dreptul muncii. Te va ajuta cu servicii de consultanta, asistare si reprezentare pe chestiuni legale privind contractele de munca, detasari, delegari, mediere la locul de munca, drepturi si obligatii atat ale angajatului, cat si angajatorului etc. 

Un aspect foarte important pe care nu multe persoane nu vor sa-l accepte sau sa-l inteleaga este faptul ca, un avocat doar va incerca sa rezolve favorabil problema sau cazul pe care i-l incredintezi. Nu se obliga sa o faca.  Este imposibil acest lucru. Acest aspect se va regasi in contractul incheiat dintre client si avocat.

Avocatul se obliga sa faca tot ce este necesar, sa depuna eforturi pentru ca rezultatul sa fie unul favorabil pentru client. Cu toate acestea, niciun avocat nu-ti poate garanta castigul unui proces, indiferent de experienta pe care o are. Acesta poate face tot posibilul sa obtina un rezultat favorabil, dar nu poate garanta succesul.

Adica, prin cunostintele, experienta si profesionalismul sau, precum si a celorlalte calitati pe care le are, va incerca sa ajunga la rezultatul dorit de clientii sai, insa nu se obliga sa-l rezolve. Nu depinde doar de el, iar asta trebuie sa stim cu totii, cand apelam la un avocat.

Asadar, un avocat bun, profesionist si serios va incerca sa evite neplaceri sau situatii care te pot pune in dificultate, dar in deplina cunostinta de cauza privind problema sau cazul incredintat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*