Cum reușesc unele cupluri să sărbătorească zeci de ani de căsnicie?

De ce unele cupluri rezistă foarte mulți ani, iar altele se pierd de cele mai multe ori la început, după câțiva ani sau chiar luni?

  Imaginează-ți cum viața se așterne. Încet, dar sigur. Clipă după clipă, an după an, amintiri peste amintiri. 

      Imaginează-te într-o dimineață, lângă soțul sau soția ta, având împreună o vârstă plină de amintiri, cu zeci de ani de căsnicie încărcată de momente frumoase, trăiri, sentimente, emoții, dar și multe încercări care au consolidat dragostea și au creat fundamentul unei iubiri trainice. 

         Și acum, să ne întoarcem în realitate și să încercăm să creăm o astfel de viață.

          De ce nu putem avea o căsnicie care să dureze precum în vremurile de mult apuse, vremurile bunicilor și străbunicilor noștri, vremuri în care lucrurile se reparau, nu se aruncau?

         O căsnicie în care gândul despărțirii de partener nu se infiltra atât de ușor și din orice motiv. Erau căsnicii în care diferența dintre dragoste și iubire era trăită, și mai târziu, înțeleasă. 

      Dragoste? Iubire? Sau ambele?

         Poate că dragostea este rezultatul aprinderii și menținerii acelei scântei de la început. Poate că dragostea este doar cea care agită indivizii. Care îi ajută să se îndrăgostească pe zi ce trece unul de celălalt. Să simtă pasiunea, caracteristică doar începutului.

      Dar cum este cu iubirea? Pare ceva greu de atins, care tinde spre imposibil. Privește în jur! Câte cupluri de lungă durată cunoști?    

        Analizează sau chiar întreabă-i cum reușesc să rămână împreună într-o lume a instabilității, a depersonalizării, a neîncrederii. 

   Cum traduc oamenii iubirea? 

     Cei mai mulți pun semnul egal între dragoste și iubire, dar nu este așa. Dragostea este focul, în timp ce iubirea este lemnul care menține focul. Pasiunea poate exista fără lemn, precum jarul există, dar pentru o perioadă scurtă, așa cum jarul se transformă în cenușă.

         Când focul dispare, partenerii încep să vadă o realitate a celuilalt la care nu s-au gândit, și care nu este neapărat una negativă, dar pentru mulți dintre ei reprezintă un motiv pentru care se simt dezamăgiți. 

Nu analizează ce calități are celălalt sau dacă ar putea crea bazele unei relații de iubire. Renunță. Atât de ușor! Fără să clădească ceva de durată!

    Dar ce este de fapt iubirea?

          Respectul, încrederea, atenția și chibzuința deciziilor luate împreună, acceptarea celuilalt așa cum este el, toleranță maximă, cunoaștere permanentă. 

Acestea sunt atributele unei iubiri, din ce în ce mai rară în timpurile noastre, dar nu pentru că nu ar exista, ci pentru că nu se construiește.

 Cum să ajungem la zeci de ani de căsnicie?

        Avem impresia că zeci de ani de căsnicie sunt rezultatul unor munci elaborate, unor lupte între gladiatori. Însă reușita unui cuplu este determinată de câțiva factori esențiali. 

  • Compatibilitatea

          Fluturii pe care îi simți la începutul unei relații nu înseamnă compatibilitate. Înseamnă doar o scânteie aprinsă care trebuie completată de viziunea asupra vieții, asupra viitorului. 

Scânteia rămâne doar o scânteie dacă valorile și principiile după care vă călăuziți nu sunt aceleași, sau măcar asemănătoare. 

Să nu mai vorbim despre lucrurile în comun pe care trebuie să le avem.

  • Comunicarea

Cel mai important aspect într-o relație, indiferent de natura acesteia, cu atât mai mult într-un cuplu, este comunicarea. 

          Divorțurile apar din cauza unei comunicări deficitare. Dacă fiecare partener ar comunica deschis, dacă ar spune ce îl deranjează la celălalt, relația ar dura mult, zeci de ani chiar. 

  • Implicare și angajament

        Un cuplu care a ales drumul căsniciei trebuie să fie conștient că viața înseamnă soare, dar și ploi, înseamnă frumos, dar și mai puțin frumos. 

         Este important să ne luăm acest angajament, că vom trece peste orice împreună. Problemele au rezolvare, doar că trebuie identificată calea de mijloc. Astfel se construiește o fundație solidă a relației.          

             O relație trainică se construiește încă de la început, iar iubirea apare în timp, dacă ambii parteneri cresc împreună, se sprijină, își comunică orice dorință, vis, frustrare. 

                 Dacă vrei să înveți mai multe despre relația ta de cuplu, despre cum o poți îmbunătăți, despre cum poți transforma dragostea în iubire, citește mai multe pe edukiwi.ro. 

Nenumărate articole interesante scrise de specialiști în varii domenii, de psihologi dedicați, cursuri online cu ajutorul cărora te poți dezvolta personal, dar și pe alte planuri. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*