Cât de des trebuie curăţate frunzele care cad?

cat-de-des-curatam-frunze-cad-toamna

Un fenomen normal odată cu venirea toamnei, căderea frunzelor aduce cu sine o mulţime de probleme pentru pasionaţii de grădinărit. Prea multe frunze uscate în strat gros pot sufoca plantele din grădină, dacă nu sunt curăţate la timp pot afecta şi dezvoltarea plantelor, pot strica aspectul estetic al întregii grădini. Plus că pot fi ascunzişurile perfecte pentru dăunătorii specifici grădinilor moderne.

Curăţarea grădinilor şi spaţiilor verzi de frunzele care cad este o operaţiune destul de simplă. Cu o greblă, un aspirator pentru frunzele uscate termini treaba în doar câteva minute, depinde de mărimea grădinii tale. Dar cât de des trebuie curăţate frunzele care cad? Nu există un răspuns clar la această întrebare. Depinde de foarte mulţi factori.

Ce spun specialiștii despre curățarea frunzelor?

Specialiştii sunt de părere însă că ar trebui să curăţăm grădina, spaţiile verzi de frunzele care cad de abia când majoritatea frunzelor a căzut din copaci. Asta ca să nu munceşti mult mai mult decât trebuie. Atenţie însă la grosimea straturilor de frunze uscate de la sol şi la cât de des cad frunzele din copaci ca să nu distrugi plantele favorite din grădină. De asemenea, gazonul poate să aibă de suferit din cauza faptului ca apa nu va mai ajunge la el prin covorul de frunze. Pe lângă achiziționarea unui sistem de aspersoare telescopice pentru gazon, trebuie să te asiguri ca apa poate să și ajungă la radăcina firului de iarbă.

O dată pe săptămână ar fi suficient la început, când frunzele uscate nu cad în număr aşa de mare. Pe măsură ce frunzele îşi pierd din culoare frumoasă şi se desprind de pe ramuri putem să curăţăm grădina de două sau chiar trei ori pe saptămână dacă mai bate şi vântul şi avem copaci cu o coroană bogată, plină de crengi cu multe frunze.

Chiar dacă este recomandat să strângem frunzele căzute în sezonul de toamnă, nu trebuie să facem exces cu acest proces. Vom afla în rândurile următoare de ce.

Cât de des trebuie să strângem frunzele căzute?

Este important de reţinut că nu trebuie să exagerăm cu frunzele căzute şi uscate adunate mereu de pe jos ca să nu stresăm prea tare cu tot procesul de curăţare plantele de la sol. Dacă avem frunze ici şi colo nu ar trebui să curăţăm grădina, curtea decât o dată la două săptămâni, mai ales dacă avem şi copaci care au destul de puţine frunze sau sunt ceva mai rezistenţi odată cu venirea toamnei şi frunzele lor nu cad aşa de repede.

Uneori frunzele care cad pot ţine de cald plantelor pe care le acoperă, pot proteja şi îşi dovedesc utilitatea pe măsură ce se răceşte afară şi mai apare şi bruma. Din frunzele adunate putem pregăti compost pentru sezoanele viitoare, le putem strânge şi arunca la gunoi sau le putem arde. Indiferent cât de multe frunze sau cât de puţine frunze uscate avem în grădină e recomandat să le curăţăm cu regularitate indiferent de sezon.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*