Care este legătură dintre glandele suprarenale și stres?

Te simți în permanentă obosită, nu ai chef de nimic și mai degrabă ai preferă să pleci undeva pe o insula pustie. Începi să îți pierzi răbdarea cu ușurință și te întrebi care ar putea să fie problema. Pare că nici somnul să nu își mai facă efectul iar stresul pare să fie ceva normal în viață ta de zi cu zi. 

De toate aceste probleme s-ar putea să fie de vină glandele suprarenale iar disfuncțiile acesteia sunt cele responsabile pentru stările tale de oboseală continuă, stres și alte astfel de simptome. 

Cauze și simptome care pot indica probleme la glandele suprarenale

Suprarenalele sunt glande endocrine mici, triunghiulare situate deasupra rinichilor iar acesta este responsabil pentru regularizarea corpului la stres. Din cauza disfuncției acestor glande nivelul cortizolului scade iar acesta este necesar pentru a lupta împotriva stresului și a infecțiilor. Iar astfel se produce insuficientă suprarenală care poate să provoace multe probleme de sănătate. De asemenea, pot perturbă metabolizarea zahărului din sânge provocând stări de oboseală și slăbiciune. Stresul este una dintre cele mai comune cauze a problemelor glandelor suprarenale. Stresul excesiv poate să se instaleze în urmă activității fizice intense, schimbarea locului de muncă, pierderea unei persoane dragi, probleme de cuplu sau alte boli fizice. Alți factori care contribuie la stresul glandelor suprarenale sunt sentimentele de frică, furie, vină, depresie, anxietate, fortari fizice sau mentale, lipsa de somn, traume, operații chirurgicale, expunere la substanțe toxice, digestia proastă, bolile cronice și multe altele. 

În prima etapă, că răspuns la creșterea nivelului de stres este secretat un nivel mai mare de adrenalină. În cea de-a două etapă, denumită și că stadiu de adaptare sau rezistență stresul începe să fie o stare normală. În cea de-a treia etapă deja se instalează epuizarea. În această etapă organismul deja suprasolicitat începe să nu mai facă față stărilor de stres la care este supus. Iar acesta este momentul în care se instalează epuizarea suprarenală ceea ce înseamnă o toleranță scăzută la stres, epuizarea progresivă a fizicului și psihicului, diferite boli apoi colaps total. Și, dacă vrei să afli de la experți cu să îți menții tonusul, poți participa la cursuri de wellness (viață sănătoasă) online sau în sală.

Simptomele care pot să indice probleme la glandele suprarenale sunt: somn insuficient de odihnitor, oboseală și epuizare excesivă, poftă pentru alimente dulci sau sărate, senzația că ești depășită și că nu mai faci față stresului, rezistență scăzută, recuperare mai greoaie, funcții imune scăzute, dificultate în concentrare, digestie slabă, sindrom premenstrual accentuat, sensibilitate extremă la frig, tensiune arterială scăzută, tendința de creștere în greutate sau incapacitatea de a slabi, cel mai bun moment în care te simți bine este după masă, dureri de spate și altele. 

Cum te tratezi dacă ai astfel de probleme? 

În primul rând este necesar să faci o schimbare totală a stilului tău de viață, să ai un regim alimentar echilibrat și să eviți fast food-ul, cafeaua, țigările, băuturile carbogazoase și alcoolul. De asemenea, niște suplimente alimentare pot să te ajute foarte mult pentru că vor hrăni și consolida glandele suprarenale. 

Exercițiile de yoga, de respirație sau pur și simplu să faci niște plimbări te pot ajută să îți consolidezi starea de sănătate. Dacă simți că multe dintre simptomele despre care am vorbit se regăsesc și în cazul tău atunci cu siguranță este momentul să faci o schimbare în viață ta. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*