Arome grecești la tine în bucătărie: 2 idei de mâncăruri

Grecia impresionează prin frumusețea și diversitatea peisajelor, atmosfera încărcată de istorie, dar și prin una dintre cele mai sănătoase și gustoase gastronomii ale lumii. Aici se pune accent pe prospețimea produselor, pe simplitatea și diversitatea lor și se îmbină într-un mod fericit arta culinară orientală cu cea occidentală.

Cele trei elemente comune pentru toate regiunile Greciei sunt uleiul de măsline, pâinea și vinul. La fel de importantă este și lămâia, cu al cărei suc sunt stropite alimentele pe bază de carne.

Condimentele cele mai folosite în bucătăria grecească sunt sarea de mare, frunzele de dafin, piperul, oregano, scorțișoara și salvia. Grecia este cunoscută la nivel mondial pentru ierburile și condimentele sale unice folosite în fiecare fel de mâncare, pentru un plus de gust și aromă.

Nelipsitul ulei de măsline extravirgin, de cea mai bună calitate, alături de roșiile cultivate în solurile Greciei ocupă de asemenea un loc important în bucătăria elenă.

Iată mai jos două idei de mâncăruri grecești pe care le poți încerca în bucătăria ta.

„Spanakopita” – plăcintă cu spanac

Ingrediente

  • 1 pachet de foi de plăcintă (400 gr)
  • 1 kilogram de frunze de spanac proaspăt (obținute din 2 kilograme de spanac)
  • ulei de măsline virgin
  • 1 praz mic
  • 1 ceapă mare
  • 400 de grame de telemea de oaie
  • 3 ouă
  • 1/4 linguriță sare
  • piper proaspăt măcinat după gust
  • 1 legătură mărar
  • 60 de grame de unt + 50 ml ulei de măsline pentru uns foile și tava

Mod de preparare

Spală bine frunzele de spanac și opărește-le câteva minute, apoi scurge-le și taie-le mărunt. Toacă prazul și ceapa, călește-le în cele două linguri de ulei, după ce adaugi și sarea. 

Amestecă într-un vas ouăle și telemeaua de oaie rasă pe răzătoarea mare, împreună cu mărarul tocat si piperul. Adaugă spanacul, ceapa și prazul călite, amestecand bine pentru a omogeniza compoziția. 

Combină uleiul de măsline cu untul topit și folosește-le să ungi o tavă cu dimensiunile de 30/40 cm. Pune în tavă 6 foi de plăcintă unse între ele cu amestecul de unt și ulei de măsline apoi așterne compoziția și o nivelează bine. 

Acoperă cu celelalte 6 foi unse fiecare cu amestec de unt si ulei de măsline. Ultima foaie o ungi doar cu ulei. 

Porționează plăcinta în pătrățele, apoi coace-o ăn cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aproximativ 45 de minute sau până se rumenește.

Chiftele grecești

Ingrediente

  • 4 felii de pâine albă, rupte în bucăți
  • 2 linguri de lapte
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 4 lingurițe de mentă uscată
  • 1 linguriță sare
  • piper negru măcinat după gust
  • 500 de grame de carne tocată de vită 
  • 500 de grame de carne tocată de miel
  • 4 ouă mari
  • 1/2 cană făină
  • 2 căni de ulei vegetal pentru prăjire

Mod de preparare

Înmoaie în lapte bucățile de pâine într-un castron mare și pune deoparte. Amestecă usturoiul, ceapa, sarea, piperul și menta și mărunțește-le cu ajutorul unui blender. 

Adaugă amestecul obținut în vasul cu pâinea umedă, împreună cu carnea de vită, carnea de miel și ouăle. Amestecă  bine compoziția cu mâinile apoi formează bile de mărime potrivită.

Pune făina într-un vas punem făina și tapetează bilele obținute, apoi aplatizează-le ușor, ca să nu se rostogolească în tigaie. Încălzește uleiul într-o tigaie încăpătoare, la foc mediu, adaugă chiftelele pe rând și prăjește-le timp de aproximativ 10 minute, până se rumenesc frumos. Scurge surplusul de ulei pe o farfurie căptușită cu un prosop de hârtie. Repetă  procedeul cu chiftelele rămase.

Comandă specialitățile preferate de la Spartan Delivery și savurează aceste minunate chifteluțe precum și  alte preparate sățioase cu specific grecesc, gătite cu măiestrie și dedicație.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*