Afla de la specialisti care sunt seturile de analize pentru urina pe care trebuie sa le faci!

Infectiile tractului urinar (ITU) reprezinta afectiuni ce sunt cauzate de bacterii ale aparatului urinar care evolueaza in timp la modificarea functiei cailor urinare, dar si a rinichilor. Efectuarea unor analize pentru urina iti pot salva sanatatea sistemului fara aparitia unor complicatii ulterioare.

Tractul urinar este considerat steril, mai putin ultima portiunie care este reprezentata de uretra distala. La nivelul acesteia exista bacterii care provin de la nivel perineal sau al organelor genitale externe. Riscul apare in anumite conditii cand acestea pot ascensiona favorizand aparitia cistitelor, uretritelor sau a pielonefritelor. Afla si tu mai multe detalii despre aceste afectiuni!

Care sunt principalele seturi de analize pentru urina recomandate?

analize urina

Asa cum mentionam anterior, chiar daca tractul urinar este in mod normal steril, pot aparea probleme identificate la nivelul ariei externe. Acestea se pot instala atat la adulti, cat si la copii si sunt favorizate de o serie de factori si bacterii ce patrund in organism. Prin intermediul unor analize pentru urina vei putea identifica daca in organismul tau exista bacterii care pot provoca ulterioare infectii.

Baietii sunt mai predispusi la a dezvolta astfel de patologii, insa fetitele sunt mai afectate decat acestia. De asemenea, in viata de adult, infectia poate sa predomine la sexul feminin, intrucat este asociata cu activitatea sexuala, dar si cu perioada de sarcina. Astfel, persoanele de sex feminin sunt mai predispuse la a dezvolta infectii la sistmeul tractului urinar in cimparatie cu barbatii. Totusi, evolutia cronica pe termen lung a infectiei poate determina extinderea si la nivel superior care pot duce la aparitia complicatiilor renale.

Care sunt principalele simptome?

In urma unor analize pentru urina, medicul specialist va putea sa puna un diagnostic corect si ii va furniza pacientului un tratament corespunzator. Pe langa investigatiile necesare de laborator, se mai pot face si sumarul de urina, antibiograma si urocultura. De asemenea, suplimentar medicul poate recomanda efectuarea unei ecografii la nivelul aparatului urinar. Asadar, printre principalele simptome se regasesc si urmatoarele:

  • senzatie de usturime la urinare (disurie)
  • urina tulbure, urat mirositoare
  • urinari frecvente, in cantitati mici (polakiurie)
  • sensibilitate in abdomenul inferior
  • posibil urinare cu sange (hematurie)
  • dureri in zona lombara

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*