6 tipuri de aspiratoare: Cum îl alegi pe cel potrivit?

Aspiratorul tău vechi dă semne de oboseală? Nici că aveai nevoie de un motiv mai bun pentru un upgrade în propria locuință, cu atât mai mult cu cât tehnologia avansată îți rezervă o serie de modele de aspiratoare, din care să-l alegi pe cel potrivit nevoilor tale. Cu toate acestea, în prezent, procesul de alegere a unui aspirator se dovedește a fi destul de dificil, cu atâtea tipuri și tehnologii ce transformă aspiratoarele în adevărate gadgeturi. 

Pentru a-ți veni în ajutor, îți vom descrie în rândurile următoare principalele tipuri de aspiratoare, dar și cum poți alege aspiratorul potrivit pentru locuința ta, pornind de la calitățile pe care un aspirator performant ar trebui să le aibă. Iată, așadar, cum alegi cel mai bun aspirator pentru tine! 

Tipuri de aspiratoare 

În funcție de modul de colectare a mizeriei și a prafului, aspiratoarele sunt de mai multe tipuri. Dintre acestea, va trebui să-l alegi pe cel care corespunde cel mai bine nevoilor tale. Descoperă-le în rândurile de mai jos! 

  1. Aspirator cu sac

Aspiratorul cu sac este printre primele tipuri de aspiratoare, motiv pentru care poartă denumirea și de aspirator clasic. Acesta colectează praful într-un sac din hârtie sau din material textil. Acest model de aspirator poate face față cu succes multor încercări, cu condiția să fie produs de un brand de calitate, să aibă o putere mare de aspirare și să fie echipat corespunzător. 

  1. Aspirator fără sac 

Aspiratorul fără sac a venit ca răspuns la primul model de aspirator, cel cu saci din hârtie, ce trebuie schimbați în permanență cu alții noi. Un aspirator performant fără sac colectează mizeria și praful în interiorul acestuia, într-un compartiment special, realizat din material plastic. Asemenea modelului anterior, aspiratorul fără sac este la fel de bun și de eficient, atâta vreme cât este un model de calitate, cu putere mare. Desigur, în cele mai multe dintre cazuri, capacitatea de stocare a unui aspirator cu sac este mai mare decât a celui fără sac. 

  1. Aspirator cu filtrare prin apă 

Acest model de aspirator are la bază o nouă tehnologie și a cunoscut o mare popularitate datorită performanțelor sale. Aspiratorul cu filtrare prin apă nu numai că asigură o curățare bună, însă este și mult mai eficient când vine vorba de igienizare și de stocarea prafului. Datorită sistemul său de filtrare, praful și mizeria care au intrat, nu mai pot fi răspândite în locuință, ajutând astfel la îmbunătățirea calității aerului. 

  1. Aspirator vertical 

Cunoscut sub numele de aspirator stick, aspiratorul vertical este recomandat persoanelor care au diverse afecțiuni osoase sau probleme ale spatelui. Designul vertical al acestuia permite o aspirare ușoară și singurul dezavantaj al acestui tip de aspirator este capacitatea mică de stocare a mizeriei, ceea ce presupune o curățare frecventă a locuinței. Dacă dorești să alegi un aspirator vertical bun, e ideal să optezi pentru un model cu putere mare de aspirare, cu motor puternic și produs de un brand cunoscut. 

  1. Aspirator de mână 

În această categorie intră mai multe modele de aspiratoare sau mini aspiratoare, așa cum mai sunt numite. Acestea sunt utilizate, de regulă, pentru treburi specializate, precum curățarea hainelor de scame sau curățarea meselor. Aspiratoarele de mână pentru firimituri, pentru scame, pentru mașină sau pentru ferestre sunt doar câteva dintre modelele pe care le poți găsi pe piață. 

  1. Aspirator robot 

Aspiratorul robot este ultima inovație în acest domeniu. Acest tip de aspirator e mai mult decât util, pentru că îți permite să te ocupi de alte treburi cât timp face singur curățenie în casă. Este și extrem de eficient, fiind dotat cu senzori pentru detectarea pereților și a pieselor de mobilier. Aspiratorul robot curăță, mătură, spală pardoseala, adună praful și murdăria de sub mobilă, fără nici cea mai mică intervenție în procesul de curățare, ceea ce îl face ideal pentru locuința ta. 

Cum alegi aspiratorul potrivit pentru tine? 

Pentru a alege cel mai bun aspirator pentru tine, este important să ai răspunsul la câteva întrebări. Iată la ce întrebări trebuie să găsești răspunsul, pentru a afla care este aspiratorul de care ai nevoie! 

Îți dorești un aspirator cu sac sau unul fără sac? 

Această alegere este una bazată pe propriile preferințe. Cel mai bun aspirator pentru tine trebuie să fie suficient de puternic, să aibă accesoriile potrivite și să fie simplu de utilizat, iar aceste aspecte nu țin neapărat de faptul că e un aspirator cu sac sau fără sac. Cu toate acestea, trebuie să reții că aspiratoarele cu sac din hârtie presupun costuri suplimentare pentru înlocuirea sacilor, în timp ce aspiratoarele fără sac necesită golirea frecventă a recipientului de stocare a mizeriei. 

Ce tip de pardoseală aspiri în locuință? 

De regulă, aspiratoarele clasice sunt mult mai potrivite pentru pardoseli mai puțin acoperite de mochete, în timp ce un aspirator vertical, de exemplu, poate curăța eficient covoarele din locuință. Însă, dacă vei alege un aspirator cu o putere mare de aspirare, poți aspira orice suprafață cu oricare dintre aceste tipuri. Desigur, dacă vrei să eviți problema cablului de alimentare și eventualele dureri de spate, poți înclina balanța spre aspiratorul vertical sau cel robot. 

Ai animale de companie? 

În cazul în care te bucuri de prezența unor animale de companie în locuința ta, cel mai potrivit aspirator este cel dotat cu accesorii special concepute pentru îndepărtarea părului de animale. Accesoriile subțiri și ascuțite te vor ajuta să îndepărtezi eficient părul adunat prin colțurile camerelor, în timp ce periile te vor ajuta să îndepărtezi părul de pe canapele sau alte piese de mobilier. 

Suferă vreun membru al familiei de alergii? 

Dacă un membru al familiei se confruntă cu diverse alergii, este indicat să alegi un aspirator cu filtru de apă. De pildă, aspiratoarele care folosesc filtre HEPA sunt mult mai eficiente și mai „sănătoase”, dat fiind că rețin particulele de praf și nu le elimină în aer, scăzând astfel riscul apariției alergiilor. 

Care este designul casei tale? 

Atunci când vrei să alegi aspiratorul potrivit pentru tine, trebuie să ții cont de aspectul casei tale. Motivul? Manevrabilitatea este un criteriu important de selecție a unui aspirator. Prin urmare, cel mai bun aspirator pentru tine este cel care te va ajuta să cureți cu ușurință suprafețele. Dacă locuința are suprafețe plane, cel mai bun aspirator este unul clasic sau unul robot, în timp ce dacă locuința prezintă numeroase trepte sau spații înguste, indicată ar fi alegerea unui aspirator vertical, mult mai ușor de manevrat prin casă. 

Sperăm că toate aceste informații îți vor fi de folos atunci când pornești în căutarea unui aspirator nou și că sugestiile noastre te vor ajuta să alegi aspiratorul potrivit pentru nevoile tale. Ție ce tip de aspirator ți se potrivește? 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*