Se poate vindeca sindromul de tunel carpian?

Furnicaturile si amortelile asociate cu sindromul de tunel carpian pot face dificila chiar si tinerea unui pahar in mana. Adesea, persoanele care se confrunta cu aceasta tulburare se plang de dureri ale incheieturii mainii atat de severe incat nu mai pot dormi normal.

Dar poate fi vindecat sindromul de tunel carpian?

Vestea buna este ca da, acest sindrom poate fi vindecat. In stare incipienta, sindromul de tunel carpian poate fi ameliorat prin diferite metode conservatoare, iar daca se gaseste in stare avansata, poate fi tratat prin interventie chirurgicala. Un medic specializat in chirurgia mainii te poate ajuta sa scapi de durerile si toate celelalte simptome suparatoare cauzate de aceasta boala.

​Ce este sindromul de tunel carpian?

Pentru a intelege ce este aceasta afectiune, este important sa cunosti informatiile de baza legate de anatomia incheieturii mainii.

Mana este inervata de trei nervi principali: nervul median, nervul ulnar si nervul radial, fiecare avand componente senzitive si motorii. Nervul care trece prin tunelul carpian, care este un pasaj ingust aflat in incheietura mainii, este cel median. Tunelul carpian ajuta la protejarea nervului median si a tendoanelor care sunt responsabile pentru miscarea si sensibilitatea primelor patru degete ale mainii.

Cand acest nerv este comprimat, apar mai multe simptome, in special furnicaturi si amorteala in degetele I, II, III si in prima jumatate a degetului IV, dar si durere in incheietura mainii.

Pacientii se confrunta cu aceste simptome mai mult noaptea, insa in timp, daca nu se trateaza, ajung sa fie deranjati si pe timpul zilei, in special atunci cand sunt implicati in activitati care necesita prindere si strangere, cum ar fi folosirea unei unelte.

​Se poate vindeca de la sine sindromul de tunel carpian?

In unele cazuri, odihna mainii poate reduce durerea si celelalte simptome ale sindromului de tunel carpian. Purtarea unei atele poate fi si ea de folos, deoarece va mentine incheietura dreapta si astfel va indeparta presiunea de pe nervul median. De asemenea, medicamentele antiinflamatoare, injectiile cu corticosteroizi si fiziokinetoterapia pot ajuta.

Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, aceste metode amelioreaza doar temporar durerea. Din pacate, sindromul de tunel carpian este o boala progresiva, care evolueaza mai lent sau mai rapid pana la agravare. Iar singura solutie cu adevarat eficienta pentru tratarea sindromului de tunel carpian este interventia chirurgicala.

​In ce consta operatia de sindrom de tunel carpian?

Interventia chirurgicala este singura care elimina definitiv presiunea asupra nervului median. Conform specialistilor de la Vitta Clinic, aceasta consta in sectionarea ligamentului carpian transvers si, in acest fel, marirea calibrului canalului carpian. In urma operatiei, suferinta nervului median si toate simptomele suparatoare dispar.

​Ce se intampla daca eviti sa tratezi corect sindromul de tunel carpian?

In timp, sindromul de tunel carpian se agraveaza de obicei, ceea ce inseamna ca va cauza probleme tot mai mari in utilizarea mainii afectate.

Intarzierea tratamentului te poate face predispus la leziuni permanente ale nervului. Desi simptomele dureroase pot parea sa se amelioreze daca traiesti cu ele multi ani, acesta este un semn ca nervul median poate fi deteriorat permanent.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*