Sarme, sarmale și eurosarmale: drumul spre Banatul autentic trece prin stomac

Luni, 17 Iulie, Berăria 700 se pregătește să găzduiască un eveniment culinar deosebit – Culinaria Banatica. Cu tema „Incursiune în povestea sarmalelor, de la legendă la realitatea contemporană”, acest eveniment aduce în prim-plan una dintre cele mai îndrăgite delicatese ale bucătăriei tradiționale: sarmalele.

            Începând cu ora 19:00, Culinaria Banatica va oferi participanților ocazia de a explora istoria sarmalelor și modul în care acestea s-au transformat într-un preparat emblematic al bucătăriei tradiționale. Participanții vor putea explora originile și evoluția sarmalelor, descoperind secrete și tehnici tradiționale transmise de-a lungul generațiilor.

Programul serii va include prezentări și discuții  despre cele menționate anterior, precum și despre tehnicile și ingredientele tradiționale folosite în pregătirea lor.

Evenimentul se va bucura de prezența unor speakeri deosebiți: Camelia Burghelea, renumită pentru studiile sale etnologice de magie terapeutică și comportament cultural în satul tradițional ce i-au deschis orizonturile spre antropologia culturală, autoarea cărților „Bădăcin, satul memoriei culturale. Demersuri antropologice de Centenar”; „Țărani de ieri și de azi. Dinamica peisajului cultural pe Valea Almașului”, împreună cu Cosmin Dragomir, jurnalist gastronomic fondator al Gastroart.ro, coautorul volumului „Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi” și câștigător al Premiului Gault & Millau, oferit de  Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Asociația Națională a Jurnaliștilor de Turism. Moderatorul discuțiilor va fi coordonatorul proiectului Culinaria Banatica, Caius Merșa.

După încheierea discuțiilor, momentul mult așteptat va fi cel al degustării sarmalelor pregătite cu atenție de către gazde, servite la un loc cu berea locală, apă, cafea și vin.

Evenimentele organizate în cadrul proiectului Culinaria Banatica sunt o oportunitate unică de a explora și a savura gastronomia autentică a regiunii Banatului.  Evenimentul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Centrul De Proiecte prin fonduri de la Ministerul Culturii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*