Pizza este un preparat ce face parte din codul genetic al italienilor, este un lucru sacru. Dincolo de frontierele Italiei, numerosi sunt cei care adora acest preparat, care se preteaza in orice situatie, la orice ora din zi si din noapte. Francezii, englezii si americani sunt, fara indoiala, cei care au « transfigurat » cel mai tare acest preparat tipic napolitan.
Ce origini are pizza? Napolitane sau romane?
Pizza este nascuta la Napoli, in secolul 16, din pura necesitate: aceea de a hrani poporul. In realitate, acest aluat garnisit si gatit la cuptor servea drept masa principala pentru angajatii brutariilor. Drept urmare, pizza « bianca » alba, simpla, este primul tip de pizza aparut si consumat. « Rossa » ajunge abia doua secole mai tarziu. Tot la Napoli. Odata cu descoperirea rosiilor si a sosului de rosii in acelasi timp in care Cristofor Columb descoperea America. Rosiile au fost exportate initial in Spania dupa care la Napoli. In secolul 16, rosia nu era considerata comestibila ci toxica. Abia in secolul 18 a inceput sa fie consumata si considerata comestibila.
In zilele noastre, cel mai cunoscut tip de pizza, cel mai simplu si cel mai popular (si cel mai indragit) este pizza Margherita : busuioc pentru verde, mozzarella pentru alb, rosii pentru rosu. Numele sau a fost oferit in onoarea reginei Margherita, aflata in calatorie la Napoli, pentru care un pizzaiolo a creat in anul 1889 aceasta pizza speciala in culorile Italiei recent unificate.
Chiar daca pizza este napolitana, exista si o versiune romana care se diferentiaza printr-un aluat mai fin si mai crocant.
La inceputul secolului 20 pizza traverseaza Atlanticul odata cu emigrantii napolitani. Iata-ne in cartierul Little Italy din Manhattan, unde se deschide prima pizzerie americana. Si…mozzarella este inlocuita cu un tip de branza local. Astfel, ia nastere pizza americana, putin mai grasa decat cea italiana. Si francezii s-au indragostit iremediabil de pizza dar destul de tardiv, prin 1930, la Marseille, cel mai italian oras francez, tot datorita emigrantilor. La Marseille s-a democratizat faimosul camion cu pizza, un fenomen ce a castigat amploare in tara. Si, in secolul 20, americanii au ajuns sa fie considerati regii in ceea ce priveste prepararea si consumul de pizza…
Lasă un răspuns