Modul corect de a plasa întrerupătoarele și prizele în casă

prize si intrerupatoare Gewiss System

Când vine vorba de renovarea locuinței, amplasarea întrerupătoarelor și prizelor este un aspect important care nu trebuie trecut cu vederea. La urma urmei, acestea sunt componente esențiale care permit funcționarea sistemelor electrice dintr-o casă. Este esențial să ne asigurăm că aceste dispozitive sunt amplasate strategic pentru a preveni orice pericole. Acest articol oferă un ghid cuprinzător despre cum să plasați întrerupătoarele și prizele în casa dvs. pentru rezultate optime.

Bucătărie: locație și protecție

Atunci când proiectați instalația electrică din casă, există câteva considerații importante atunci când vine vorba de amplasarea întrerupătoarelor și prizelor. Unul dintre cele mai vitale spații este bucătăria, deoarece este unul dintre cele mai aglomerate locuri din orice casă. Nu numai că ar trebui să fie amplasate într-o locație accesibilă, care este convenabilă pentru utilizarea aparaturii de bucătărie, dar și să se asigure că sunt protejate în mod adecvat împotriva daunelor cauzate de apă.

Cea mai bună practică să plasați toate întrerupătoarele și prizele la cel puțin 1 m distanță de orice fel de chiuvetă sau sursă de apă, cum ar fi mașinile de spălat vase sau mașinile de spălat. Pentru cele aflate în apropierea unui aragaz, este important să vă asigurați că aceste prize au atât GFCI cât și AFCI, ceea ce va reduce riscul de incendiu electric.

Sursa imaginii: prize și întrerupătoare Gewiss System – Dinamic Electric

Baie: Poziție și siguranță

Când vine vorba de siguranță, baia este una dintre cele mai importante încăperi din casă. Dispozitivele electrice, cum ar fi întrerupătoarele și prizele, trebuie amplasate corect pentru a asigura cel mai sigur mediu pentru toți membrii familiei. Amplasarea acestor componente trebuie, de asemenea, luată în considerare în ceea ce privește înălțimea și întinderea fiecărui utilizator.

Siguranța trebuie să fie un aspect primordial atunci când instalați corpuri electrice lângă sursele de apă sau abur din baie. Orice comutator situat la 2 metri de un duș sau cadă trebuie să fie închis cu o carcasă impermeabilă adecvată. În plus, toate comutatoarele ar trebui să aibă o distanță minimă de 1 metru între ele și nivelul podelei, permițând tuturor accesul ușor, indiferent de dimensiunea sau mobilitatea lor.

Dormitoare: Înălțime și acces

Indiferent dacă renovați sau pur și simplu vă reamenajați dormitorul, înțelegerea modului în care puteți utiliza cel mai bine înălțimea și accesul la întrerupătoare și prize poate face toată diferența.

La nivelul său cel mai de bază, înălțimea este un aspect important atunci când luați în considerare montarea întrerupătoarelor și a prizelor pentru a vă asigura că sunt ușor accesibile. Ca regulă generală, întrerupătoarele ar trebui să fie plasate la cel puțin doi metri de podea, astfel încât să fie la îndemână fără a fi nevoie să se aplece prea mult iar prizele ar trebui să fie poziționate la aproximativ 50 cm deasupra podelei .

Camera de zi: Aparatură și ambianță

Este esențial să aveți întrerupătoarele și prizele poziționate corect în camera de zi pentru a vă asigura că puteți folosi toate aparatele și electronicele din casa ta. Întrerupătoarele trebuie plasate în jurul pereților camerei de zi, permițând accesul ușor pentru a aprinde sau stinge luminile. O priză pentru un televizor ar trebui să fie amplasată cât mai aproape de locul unde va fi plasat acesta, astfel încât să nu fie nevoie de fire trase pe podea. Dacă doriți să conectați alte articole de divertisment, cum ar fi o consolă de jocuri sau un DVD player, atunci trebuie să vă asigurați că există suficiente prize disponibile. În plus, dacă doriți acces wireless în toată casa, atunci este esențial să aveți un router wifi instalat într-o poziție ușor accesibilă.

În concluzie, când vine vorba de instalarea întrerupătoarelor și a prizelor în casă, amplasarea corectă este esențială pentru un mediu sigur și comoditate. Luați în considerare nevoile dvs. și asigurați-vă că fiecare întrerupător și priză este plasat într-o locație accesibilă. Asigurați-vă că apelați la un electrician experimentat pentru o instalare corectă, pentru a evita orice pericol potențial.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*