Impactul transportului rutier de marfuri din tara

Transportul rutier de marfuri din tara noastra are un impact deosebit asupra economiei. Conform statisticilor, transportul rutier acopera 73% din totalul marfurilor transportate.

Orice schimbare pe piata de transporturi poate influenta pozitiv sau negativ preturile produselor sau serviciilor practicate.

Sunt in jur de 35.000 de firme de transport in tara noastra. Putem observa insa ca majoritatea firmelor de transport sunt mici, multe dintre ele avand pana la 10 vehicule de transport dar sunt si firme cu flote de peste 100 de camioane.

Putem spune ca aceasta ramura a industriei de transport este in continua crestere. Industria transporturilor de marfuri este o ramura care in acest moment asigura 5% din Produsul Intern Brut al tarii noastre.

De unde vine eficienta transportului rutier?

Probabil cel mai important aspect al transportului rutier este timpul scazut de livrare si o mai mare libertate in alegerea destinatiei. Datorita infrastructurii bine dezvoltate, camioanele pot ajunge in orice localitate importanta atat in tara cat si international.

Acest lucru ofera un avantaj mare fata de transportul feroviar care are limitari mult mai mari in alegerea destinatiei.

Pe langa acest aspect, dezvoltarea continua a industriei de camioane a dus la aparitia unor vehicule foarte performante si economice care usureaza munca firmelor de transport.

Intretinerea parcurilor auto si camioane

Dezvoltarea industriei de transport ajuta foarte mult industriile adiacente cum sunt productia si comercializarea de piese camioane si serviciile de intretinere pentru aceste vehicule, citeste mai mult despre asta aici.

Firmele cu parcuri de camioane mari isi permit sa aiba service propriu unde isi pot face reparatiile necesare, cele mici insa apeleaza la firme specializate pentru intretinerea vehiculelor.

Nici un vehicul nu poate functiona fara intretinere si reparatii periodice si fara consumabile (piese, accesorii, uleiuri etc.).

Astfel cererea de piese auto si camioane a crescut, ceea ce a ajutat la dezvoltarea pietei pieselor de schimb pentru aceste vehicule.

O parte din firme inca cumpara piese de la dezmembrari, o solutie ieftina dar cu multe riscuri, alte firme mizeaza mai mult pe siguranta cumparand piese si accesorii auto de calitate.

Influenta transportului rutier asupra economiei

Orice fluctuatie pe piata trasportului rutier are un impact imediat asupra tuturor produselor. Cresterea combustibilului este unul dintre cele mai importante aspecte ce trebuie privite cand vorbim de fluctuatiile preturilor.

Pretul transportului rutier are un impact imediat asupra preturilor produselor,  de aceea firmele de camioane fac eforturi mari pentru reducerea consumului de carburant.

Introducerea cutiilor de viteze automate, performante si economice pe noile camioane este un pas important in lupta pentru reducerea consumului de combustibil si reducerea poluarii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*