De ce fripturile de la restaurantele bune sunt mai gustoase?

Un restaurant bun este acela unde o friptură delicioasă se face pe un grill profesional, de către bucătari specializați.

Friptura la grătar delicioasă, o provocare pentru orice bucătar

A face un grătar este în același timp știință și artă. Reprezintă o metodă de gătit sofisticată și foarte exactă, în care bucățile mici de carne sunt gătite la temperaturi ridicate pentru o perioadă foarte scurtă de timp, atent stabilită. Așadar, o friptură bună pe grătar nu se face niciodată după inspirația de moment, ci urmând niște reguli stricte.

Doar astfel se poate ajunge la acea combinație ideală dintre conținutul de grăsime și gradul de frigere care să îi facă pe consumatori să dea nota maximă preparatului acesta (friptura la grătar), atât de solicitat de către românii pofticioși.

Doar având un echipament de frigere special, profesional, respectând și un pas ulterior luării cărnii de pe grătar – timpul de odihnă al fripturii, se poate atinge rezultatul dorit de bucătar.

Timpul trebuie atent dozat când faci fripturi la grătar

Cei ce pregătesc fripturi la grătar în restaurante știu că, în general, nu se ia pur și simplu carnea de pe grătar și se servește imediat clientului.

Indiferent cât de ocupat este restaurantul, în general, trebuie să existe cel puțin câteva minute între momentul în care friptura a fost luată de pe grătarul profesional și clipa în care aceasta se aduce la masă consumatorului care a comandat-o.

Carnea friptă trebuie lăsată să se odihnească, de preferință acoperită, pentru a avea un gust mai bun.

Aici se vede măiestria bucătarului: pe de o parte în setarea timpului în care este friptă la grătarul profesional (tradițional, electric sau pe gaz) la o temperatură optimă și pe de alta la calcularea timpului cât se odihnește carnea înainte de a fi servită. Scopul este acela de a obține un exterior crocant și perfecțiunea marginii interioare. Delicatețe și suculență, o aromă amețitoare și îndrăzneață.

Acest ultim interval de timp ce începe de la ridicarea fripturii de pe grătar și până la aducerea ei pe farfurie clientului (pasul: odihnirea cărnii) trebuie foarte bine dozat. Unii bucătari, cu mai puțină experiență, tind să țină friptura prea mult timp la odihnă.

În medie, orice fel de carne care a fost preparată la grătar trebuie să se odihnească cel puțin 1 – 5 minute înainte de a fi așezată pe platou și servită.

Deși restaurantele de cartier uneori tind să încalce această lege nescrisă a preparării fripturilor la grătar, unitățile de alimentație publică ce se respectă nu o ignoră. Și bine fac.

Timpul de odihnă al fripturii a fost stabilit de maeștri ai bucătăriei prin testări minuțioase.

Vrei să fii în pas cu moda culinară în materie de friptură la grătar?

E bine de știut că pentru gurmanzi există și trenduri în materie de pregătire a cărnii pe grătar, de aranjare a ei pe platoul de servire alături de garnitura potrivită. Culoarea, forma de tăiere, textura fripturii țin de moda gastronomică, care, la fel ca orice altă modă, se schimbă în timp.

Alături de calitatea cărnii, de ingredientele utilizate la garnitură, echipamentele profesionale de gătit (mai ales noile modele de grătar) sunt acelea care fac diferența. Iar consumatorii ce frecventează acum restaurantele sunt mult mai bine informați decât în trecut, deci nu se mai mulțumesc chiar cu orice.

Deci dotarea unei bucătării de restaurant cu cele mai competitive mijloace de producție este esențială pentru obținerea unui produs alimentar deosebit.

Chiar dacă plătesc mai mult pentru o friptură bună, dacă produsul culinar le stimulează simțurile vor fi dispuși nu doar să revină în localul respectiv, dar și să spună altora despre cât de bine au mâncat acolo.

Și cum moda blogurilor culinare are un mare succes și în România, nu ignorați, dacă sunteți profesioniști în domeniul gastronomiei, reclama gratuită pe care consumatorii mulțumiți pot să vi-o facă în mediul online! Și ce preparat mai bun poate fi pentru buzz pe net decât friptura la grătar?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*