De ce este important ITP-ul si cum te ajuta?

Este important să-ți faci un itp Cluj pentru a avea o mașină într-o stare perfectă de funcționare. În acest fel, mașina ta va putea fi folosită într-o deplină siguranță. Pentru a putea să circuli pe teritoriul României, mașina trebuie să aibă un ITP valabil. În cazul în care nu îți faci acest ITP, riști reținerea talonului și a plăcuțelor de înmatriculare de către poliție sau amenzi usturătoare. ITP-ul reprezintă o verificare tehnică, obligatorie și periodică a mașinii. Această operațiune presupune o verificare a siguranței, nivelului de poluare, dar și a categoriei de folosință a mașinii.

Ce acte trebuie pentru un itp Cluj?

Pentru a realiza un itp Cluj vei avea nevoie de cartea de identitate a vehiculului, precum și de certificatul de înmatriculare al vehiculului. De asemenea, vei avea nevoie și de actul de identitate, precum și de asigurarea RCA valabilă în dată inspecției. Dacă proprietarul este o societate de leasing atunci se va prezenta o copie după cartea de identitate a autovehiculului ștampilată de proprietar.

Costul unui itp Cluj variază în funcție de tipul autovehiculului sau de locul unde mergi să faci inspecția. Pentru un autoturism pe benzină tariful este unul în medie de 120-130 de lei. În cazul autoturismelor echipate cu motoare diesel, prețul poate ajunge și chiar poate și depăși suma de 150 de lei. Dacă dorești să faci ITP-ul autoturismelor 4×4 sau microbuzelor, prețul este unul asemănător. În cazul mopedelor sau a motocicletelor, costul unui ITP variază între 80 și 100 de lei.

Inspecția tehnică periodică se face o dată la trei ani în cazul autoturismelor noi. Aceasta se face la un interval de doi ani pentru autoturismele cu o vechime de până la 12 ani și o dată pe an pentru cele mai vechi de 12 ani. Singurele excepții în acest fel o fac vehiculele folosite în regim de transport persoane, așa cum este și cazul taximetrelor. Acestea trebuie să-și facă ITP-ul odată la șase luni. Inspecția tehnică periodică se face în service-urile autorizate de RAR. Această este realizată de specialișții autorizați RAR.

Înainte de a merge să îți faci ITP-ul, trebuie să ții cont de anumite lucruri, astfel încât să te asiguri de faptul că mașina ta va trece examenul. Fii atent la neconcordanțele în ceea ce privește seria șasiu sau seria motor. De asemenea, fii atent la defecțiunile sistemului de direcție, dar și ale celui de frânare. Mai ai în vedere și defecțiunile sistemului de suspensie, sau dacă ai probleme cu elementele de rezistență ruginite. Mai te poți uita și la anvelopele sau jantele de dimensiuni diferite față de cele menționate în Cartea de identitate a vehiculului.

Dacă autoturismul este respuns, atunci nu vei avea voie să mai circuli cu el după ce a trecut dată expirării ITP-ului din talon. Prezintă-te la inspecție cu câteva zile înainte de expirarea ITP-ului precedent. În acest fel, vei putea face eventualele remedieri ale defecțiunilor contsatate. Dacă te vei prezența la aceeași stație ITP, în decurs de 30 de zile, reverificarea va avea un tarif mai mic.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*