Cum te poate afecta dezordinea si ce impact are curatenia asupra psihicului?

Cand unii oameni se simt coplesiti sau stresati, s-ar putea sa incerce yoga, mindfulness sau chiar un masaj, dar pentru altii aspirarea rapida a rafturilor de praf, curatarea bucatariei sau organizarea sunt activitati de relaxare. De fapt, pentru unii oameni, simpla vedere a unei locuinte curate si organizate ii poate ajuta sa se relaxeze si sa se elibereze de stres chiar si dupa o zi coplesitoare. De aceea, tot mai multe persoane apeleaza la servicii de curatenie in Bucuresti.

Impactul negativ al dezordinei si mizeriei

A mentine casa curata si implicarea in procesul de curatare sunt activitati benefice pentru proprietar. De fapt, cercetarile arata cum curatarea – sau lipsa curateniei – poate avea un impact direct asupra sanatatii mintale.

Dezordinea poate contribui la depresie

De exemplu, un studiu publicat in „Personality and Social Psychology Bulletin” a constatat ca femeile care si-au descris spatiile de locuit ca fiind aglomerate sau pline de proiecte neterminate aveau mai multe sanse sa fie obosite si deprimate decat femeile care si-au descris casele ca fiind odihnitoare si energizante. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca femeile cu case dezordonate sau aglomerate aveau niveluri mai ridicate de cortizol.

Dezordinea poate duce la scaderea concentrarii, confuziei si tensiunii

Intre timp, un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Princeton a descoperit ca dezordinea poate face dificila concentrarea asupra unei anumite sarcini. Mai precis, ei au descoperit ca cortexul vizual al unei persoane poate fi coplesit de obiecte care nu au legatura cu o anumita sarcina, ceea ce face mai dificila concentrarea si finalizarea proiectelor in mod eficient. 

Intr-un fel, dezordinea si haosul sunt legate de emotii negative precum confuzia, tensiunea si iritabilitatea, in timp ce o casa organizata tinde sa produca emotii mai pozitive, cum ar fi calmul si un sentiment de bunastare.

Pentru creier, dezordinea reprezinta treburi neterminate, iar aceasta lipsa de completitudine poate fi extrem de stresanta pentru unii oameni. Acest fapt este valabil mai ales atunci cand oamenii au preocupari semnificative care preseaza asupra vietii lor.

Dezordinea si haosul pot crea mai mult stres si anxietate, dar prin curatarea, organizarea si reducerea aglomeratiei, oamenii sunt capabili sa preia controlul asupra mediului lor si sa creeze un mediu mai relaxant care ii ajuta sa se concentreze mai bine asupra problemelor mai presante din viata lor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*