Cum schimba standardul nZEB construcția de locuințe?

Introducerea normelor de constructie nZEB de anul trecut ca obligatorii pentru constructiile noi (nearly zero emission building) va schimba pentru totdeauna modul în care sunt construite casele în România. Cum trebuie sa faca fata construcțiile din tara noastra?

Tara noastra impune ca toate casele noi să fie clădiri cu consum anual de energie < 110KWh/mp*an (mai bine cunoscute ca nZEB), în conformitate cu legislația. Mutarea la nZEB este una dintre cele mai mari modificări aduse reglementărilor de construcții din ultimii 20 de ani. Se dorește astfel creșterea performanței energetice, încurajarea folosirii de resurse regenerabile, într-o varietate de metode. In cifre, obiectivul este ca pana în anul 2030 sa se înregistreze o reducere a consumului de energie cu 32.5% iar până în 2050 o diminuare a emisiilor de carbon cu până la 95%

Astfel, în conformitate cu Directiva UE privind performanța energetică a clădirilor, fiecare țară are o anumită libertate de a-și defini propria versiune a standardului, în funcție de clima locală. Acest lucru afectează atât modul în care sunt incălzite casele, izolate si ventilate.

Ce este însă performanța energetică? Aceasta poate fi definită ca fiind cantitatea de energie de care este nevoie pentru a satisface necesarul de energie corespunzător unei intrebuintari obisnuite a unei clădiri. Energia poate fi folosită în încălzire, răcire, ventilație, oferirea de apă caldă și iluminat. In tara noastra, la ora actuala, 45% din întreg consumul de energie este cauzat de locuințele personale. Cum se reflectă aceste lucruri în practică?

  1. Casele devin din ce în ce mai eficiente energetic

Aceste măsuri se reflectă în realitate prin construirea de case ce consuma chiar mai puțin de jumătate din ceea ce era acum un deceniu standardul. Asadar, plătim mai puțin pentru facturile de energie și poluam mai puțin.

  1. Pompele de căldură preiau controlul

Multe din casele noi construite conform standardului nZEB folosesc acum o pompă de căldură ca principală formă de încălzire a spațiului. Centralele pe gaz sunt reduse – lucru clar înțeles, știind ca în trecut gazul era principalul combustibil pentru încălzirea spațiului în peste jumătate din casele noi.

  1. Casele devin mai etanșe

Etanșeitatea noilor locuințe s-a îmbunătățit în întreaga Europa. Dacă în trecut constructorii de locuințe acordau prioritate instalării mai multor sisteme de izolație sau de energie regenerabilă, tendinta actuala ii face pe experti sa se concentreze acum pe măsuri ce țin de etanșeitatea la aer. Casele cu scurgeri de căldură sunt de domeniul trecutului.

  1. Mai mulți oameni instalează geamuri triple

Valoarea medie Uw a ferestrei a scăzut de la 1,21 în 2018 la 1 – 0.9  pentru noile locuinte construite in standard nZEB, ceea ce indică faptul că mai mulți constructori instalează geamuri triple și nu duble, deoarece costul geamurilor triple scade.

Astfel, vedem și rolul jucat de tamplarie – ce rol au ferestrele si usile? Specialistii spun ca înainte de a investi într-o sursă alternativă de energie precum panourile solare sau pompele de căldură, trebuie sa fii sigur că energia termică nu se pierde prin pereți sau ferestre – pentru acestea, conteaza extrem de mult profilul dar și sticla. Se recomandă utilizarea ferestrelor tripan, după cum tocmai am demonstrat.

Ferestre si usi eficiente energetic

Legea arata ca in acest context, este nevoie de ferestre și uși eficiente energetic cu un Uw între 1,12-0,8 W/(mp*K). Tâmplăria este o componenta sensibila în cadrul construcției; se recomanda sisteme astfel incât Uw<0.9 W/(mp*K) : profile cu garnitură mediană, pachete triple de

sticlă și baghetă caldă.

Importanta montajului

Montajul tamplariei are un rol major în atingerea coeficienților de izolatie termica recomandati. Este necesara folosirea de membrane și folii pentru etanșarea ferestrelor și eliminarea

punților termice dintre îmbinări. Astfel coeficientul de izolatie termica va fi net superior și se va evita apariția condensului.

Descopera oferta Helios

O serie de modele de uși și ferestre respecta cerințele nZeb – afla informații despre toate opțiunile – Confort 76 Plus / Performant 88/Performant 88 Premium/Elegant 76 / Elegant 76 Premium – la www.ferestrehelios.ro.

Urmărește aici o analiza a ferestrei Confort 76 Plus in contextul legii nZEB, pe canalul de YouTube Soflete.ro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*