Cum putem proteja culturile pentru o recolta cat mai buna?

Pentru a ne putea bucura de legume si fructe de calitate, este necesar ca plantele si culturile sa fie sanatoase si ferite de boli, de daunatori si de conditii climaterice nefavorabile. Pentru a putea face toate aceste lucruri, agricultorii apeleaza la diverse metode preventive si curative, printre care si folosirea de pesticide.

Pesticidele sunt de mai multe tipuri, in functie de tipul de daunatori, si anume: erbicide, fungicide, bactericide, insecticide, acaricide, raticide sau chiar pesticide cu actiune mixta.

Unele pesticide contin chiar doua sau mai multe substante active, pentru a putea intensifica efectul de combatere asupra daunatorilor.

Pentru a putea fi foarte eficiente in combaterea buruienilor, bolilor sau a daunatorilor, trebuie aplicate anumite doze, care sunt calculate in functie de cantitatea de substanta activa necesara pentru a fi aplicata pe o anumita suprafata sau in functie de greutate.

In ceea ce priveste concentratia pesticidelor, acestea reprezinta acea cantitate de substanta activa sau de produs care trebuie adaugata la 100 de litri de apa.

Exista anumite pesticide care pot fi amestecate, fara a exista anumite urmari negative, precum fitotoxicitatea sau scaderea eficientei pesticidelor.

Printre cele mai frecvente utilizari ale pesticidelor, trebuie sa mentionam:

  • Se protejeaza plantele si culturile impotriva daunatorilor si a bolilor
  • Este influentat gradul de crestere al plantelor
  • Se reuseste conservarea produselor din plante
  • Se elimina sau se impiedica cresterea plantelor nedorite.

Chiar daca sunt protejate impotriva daunatorilor, plantele si culturile trebuie sa fie fie protejate impotriva vremii nefavorabile, insa acest lucru nu poate avea loc decat daca acestea sunt cultivate intr-un solar sau o sera, iar protectia este oferita  de   folie solar, care are foarte multe avantaje.

Folia solar este folosita pentru a putea pastra calitatea si sanatatea plantelor si sunt ideale pentru a distribui in mod optim temperatura si lumina, in special atunci cand plantele sunt in plina dezvoltare. Folia solar este realizata pentru a avea un grad mare de rezistenta  la rupere, atunci cand sunt conditii neplacute din punct de vedere al vremii.

Pe langa necesarul de caldura si lumina, pentru o dezvoltare optima, plantele au nevoie de apa, care poate fi oferita culturilor cu o instalatie picurare, care este cea mai sigura, ieftina si eficienta metoda de a asigura acelor plante necesarul de apa.

In acest mod, folosind instalatia picurare, este udat doar pamantul din jurul plantei, fara sa ajunga pe acestea, in acest fel evitand sa apara anumite boli sau daunatori.

Acest tip de sistem poate fi automatizat, in functie de preferinte. Reusind sa se stabileasca debitul apei, dar si perioada in care se opreste irigarea. De asemenea, se poate tine cont de substratul de cultura atunci cand se opteaza pentru automatizare.

Datorita acestui tip de sistem de instalatie picurare, se reuseste  inclusiv distribuirea unor substante nutritive sau ingrasaminte.

Asadar, pentru a ne oferi fructe si legume proaspete, agricultorii au nevoie de un minim de investitii, insa efectele acestora sunt foarte importante si necesare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*