Cum alegi ouăle pe care le mănânci

În acest weekend vom sărbători cu toţii Rusaliile şi ne vom bucura în acelaşi timp de o minivacanţă, iar tradiţia spune că trebuie să vopsim ouă. Majoritatea ne concentram pe calitatea vopselii şi ignoram calitatea ouălelor.

Pentru a consuma ouă de calitate trebuie să aveţi în vedere data de expirare a acestora dar şi categoria şi codul înscripţionate pe ele.

După data de expirare vă puteţi da seama cât de proaspete sunt acestea.

Având în vedere că veţi vopsi multe ouă, pe care le veţi consuma în decursul a câtorva zile, vă recomandăm să cumpăraţi ouă cu o dată de expirare cât mai îndepărtată pentru ca acestea să fie mereu optime pentru consum.

Există şi situaţii în care ouăle nu au dată de expirare pentru că e ştearsă sau le-aţi primit de la cunoscuţi.

Există însă mai multe metode prin care puteţi verifica cât de proaspăt este un ou. Spre exemplu îl puteţi scufunda în apă rece. Dacă este proaspăt va rămâne pe fundul vasului.

Comercianţii sunt obligaţi prin lege să etichetezele ouăle cu categoria din care fac parte. Există două categorii: A şi B.

Ouăle din categoria A sunt destinate consumului în propria bucătărie, iar cele din categoria B sunt destinate industriei agroalimentare.

Pe lângă categorie e importat să ţineţi cont şi de codurile de pe ele. Acestea sunt 0, 1, 2 şi 3 şi ne spun cum sunt crescute găinile de la care provin ouăle.
Codul 0 – ouăle provin de la gaini crescute ecologic.
Codul 1 – ouăle provin de la gaini crescute în aer liber, a căror hrană nu este certificată ecologic.
Codurile 2 şi 3 se aplică ouălelor care provin de la găini crescute la sol, în hale autorizate, cu lumină artificială, respectiv de la găini crescute în baterii autorizate, în condiţii de captivitate care nu văd lumina zilei.

Cu alte cuvinte, ouăle ideale pentru a fi vopsite sau consumate în propria bucătărie ar trebui să fie din categoria A şi să aibă codurile 0 sau 1, iar data de expirare să fie cât mai îndepărtată.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*