Cele mai periculoase uragane din istorie

Vara, pentru anumite zone ale globului, în special cele din zona tropicală din preajma oceanelor, este cunoscut ca anotimpul uraganelor. Cu toate că anumite ţări, printre care şi România, nu sunt în pericol de a fi afectate de acestea, atunci când se formează, uraganele sunt pe toate canalele de ştiri din lume.

Din acest motiv, ne-am decis să trecem în revistă cele mai distrugătoare uragane din istorie.

Marele Uragan din 1780 este considerat cel mai mare din istoria lumii. Atunci când s-a format au decedat peste 22.000 de oameni. În acea perioadă, uraganele nu aveau denumiri specifice zilelor noastre, iar meteorologii nu înregistrau date precum volum de apă sau viteza vântului. Practica denumirii uraganelor a început în 1953.

Cu toate acestea, există suficiente date despre distrugerile provocate astfel încât să îl considerăm cel mai mare uragan din istorie.

Mitch este considerat al doilea cel mai mare urgan din istorie. Acesta a provocat moartea a 11.000 de oameni, la care se adaugă alte câteva mii de persoane dispărute. Honduras a resimţit atunci pagube materiale de 5 miliarde de dolari.

Al treilea cel mai periculos uragan din istorie s-a produs în 1900 şi s-a numit Galveston. Texas-ul l-a resimţit din plin. În total, uraganul a ucis aproximativ 12.000 de oameni şi a provocat pagube materiale de 30 de miliarde de dolari.

Pe locul 4 se află uraganul Katrina, cu aproape 2000 de decese şi daune materiale de 108 miliarde dolari. Deşi numărul victimelor e mult mai mic decât la alte urgane, Katrina este considerat cel mai costisitor uragan din istoria Statelor Unite ale Americii.

Pe locul 5 se află un uragan care a lovit Florida în 1935 de Ziua Muncii. Este cunoscut ca Uraganul de de Ziua Muncii. Uraganul a înregistrat o viteză a vântului de 320 de km/h.  Daunele materiale în Statele Unite au fost estimate la aproximativ 6 milioane de dolari. Numărul deceselor a ajuns la aproximativ 400 de persoane.

Cum se formează uraganele

În mare, un uragan se formează la fel ca o furtună tropică. Diferenţa între ele este intensitatea vântului. În momentul în care vântul care se roteşte atinge viteza de 39 mph furtuna se numeşte furtună tropicală. După ce acesta depaşeşte 74 mph, atunci se numeşte uragan.

Iată cum se formează uraganele. Aerul cald şi umed de deasupra apelor se ridica în sus, iar presiunea atmosferică din apropierea apei scade. Aerul se ridică şi trebuie să fie înlocuit cu altul care este adus pe verticală, prin ochiul uraganului.

Aerul rece care îl înlocuieşte pe cel cald se încalzeşte şi apoi se ridică, ducând la creşterea vitezei uraganului. Aerul cald care se ridică ia contact cu aerul rece şi se formează norii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*