Ce sunt bateriile de tracțiune? Utilizare și aplicații

Bateriile de tracțiune cu plumb acid sunt utilizate ca surse principale de energie pentru propulsia electrică pentru vehicule rutiere, locomotive, stivuitoare industriale și echipamente de manipulare mecanică. Acumulatorul de tracțiune poate fi format din celule de 2 volți sau monoblocuri de 4, 6, 8 și 12 V. Capacitatea bateriei de tracțiune este măsurată printr-un test de descărcare a bateriei de la încărcare completă la 1,7 volți pe celulă pentru o perioadă de 5 ore.

Bateria de tracțiune și bateria normală

Aceste baterii tracțiune sunt formate atât din modele inundate, cât și din VRLA, atât în ​​construcții de baterii de 2 volți, cât și de baterii monobloc. Pentru aceste modele, plăcile pozitive pot fi atât plăci plate, cât și plăci tubulare. Pentru varianta AGM a construcției VRLA se potrivesc doar versiunile cu plăci plate, datorită cerinței de a menține o compresie uniformă a fibrei din sticlă folosită pentru separator. Bateria tubulară de tracțiune cu construcții tubulare cu placă pozitivă oferă, în general, un ciclu de viață mai mare decât modelele bateriei cu plăci plate. Designul construcției tubului închis asigură faptul că materialul activ pozitiv este ținut ferm pe coloana vertebrală a aliajului de plumb conducător în timpul ciclurilor de descărcare profundă din bateria de tracțiune.

Durata de viață a bateriei de tracțiune este definită de numărul de cicluri standard de încărcare-descărcare profundă pe care le poate efectua până când bateria scade la 80% din capacitatea sa normală. Realizarea întreținerii corespunzătoare a bateriei de tracțiune este un factor esențial pentru ca aceasta să funcționeze o perioadă cât mai lungă de timp. 

Componentele cheie ale bateriei de tracțiune sunt aliajul de grilă pozitivă, formula de plumb spongios, chimia materialului activ și metoda de separare, suportul plăcii și piesele de răcire a bateriei de tracțiune.

Protecția bateriei de tracțiune

Sarcina de descărcare profundă necesită reîncărcarea bateriei de tracțiune pe o perioadă lungă de timp la o tensiune ridicată. Acest lucru oxidează coloana vertebrală pozitivă, ceea ce provoacă creșterea rețelei și eventuala defecțiune a bateriei. Prin urmare, aliajul de plumb al bateriei de tracțiune ar trebui să aibă proprietăți rezistente la coroziune și, de asemenea, să fie suficient de puternic pentru a rezista la creșterea fluentului. 

Utilizări ale bateriilor de tracțiune

Bateriile de tracțiune sunt utilizate în general la locul de muncă pentru a furniza putere motrică pentru stivuitoare, mașini de spălat industriale, echipamente de manipulare, stivuitoare, transpaleți și, cu precădere, pentru utilaje de dimensiuni mari care necesită o putere pe măsură.

Spre deosebire de bateriile de pornire convenționale, care oferă doar suficientă putere pentru a porni motorul unui vehicul, bateriile de tracțiune oferă putere pentru tracțiunea vehiculului pe care îl alimentează. Prin urmare, bateriile de tracțiune stochează cantități mai mari de energie și sunt mai rezistente la descărcări profunde.

Bateriile de tracțiune sunt disponibile în două formate:

 • Celule DIN, care au lățimea de 198 mm.
 • Celule British Standard, care au lățimea de 158 mm.

Prin urmare, indiferent de dimensiuni, o baterie de tracțiune va avea întotdeauna aceeași capacitate, indiferent de producător. 

Utilizarea bateriilor de tracțiune: 

 • stivuitoare electrice
 • tractoare electrice
 • mașini mari pentru curățare industrială
 • platforme aeriene

Încărcarea bateriilor de tracțiune

Căldura și combinația dintre oxigen și hidrogen pot să cauzeze explozii ale bateriei, așa că în momentul încărcării bateriilor de tracțiune trebuie să ții cont de câteva lucruri importante:

 • Alocă o zonă separată pentru încărcare.
 • Îndepărtează orice material inflamabil din proximitatea spațială a bateriei și a încărcătorului.
 • Aerisește zona în care încarci bateria pentru a preveni acumularea de oxigen.
 • Nu fuma în apropierea bateriei.
 • Nu suda/șlefui în zonă.
 • Asigură o instalație electrică rezistentă la explozii.
 • Asigură protecție împotriva scurtcircuitelor.
 • Încărcătorul trebuie așezat pe un suport pentru a preveni acumularea de praf, lucru ce poate să conducă la incendii. 
 • Repară cablurile de încărcare deteriorate.
 • Bateria se conectează/deconectează numai cu încărcătorul oprit.

În ceea ce privește timpul de încărcare potrivit pentru bateriile de tracțiune, depinde de factorul de încărcare, pe de o parte, și de tipul de încărcător, pe de altă parte. Încărcarea bateriei se face prin introducerea unei cantități mai mari de energie decât cea consumată. Pentru a te bucura de o durată a viață cât mai mare a bateriei de tracțiune, asigură-te că faci achiziții numai de la furnizori cu experiență, profesioniști care îți pot oferi produse de calitate superioară.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*