Ce reprezinta nivelurile de colesterol

Mentinerea unui nivel sanatos de colesterol este o modalitate excelenta de a-ti proteja sanatatea cardiovasculara si de a reduce riscul de atac de cord si de accident vascular cerebral.

Dar mai intai, trebuie sa iti faci in mod regulat analizele de sange pentru a-ti cunoaste nivelurile de colesterol.

Conform specialistilor, toti adultii cu varsta de 20-30 de ani ar trebui sa isi verifice nivelurile de colesterol (profilul lipidic) la fiecare 4-6 ani. Persoanele mai varstnice trebuie sa isi faca aceste analize mai des, chiar o data pe an.

Rezultatele testului arata nivelul de colesterol in miligrame per decilitru de sange (mg/dL). Colesterolul total si colesterolul HDL (bun) se numara printre numerosii factori pe care medicul tau ii poate lua in considerare pentru a-ti prezice riscul pe parcursul vietii sau pe 10 ani pentru un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Printre ceilalti factori de luat in considerare se numara varsta, antecedentele familiale si tensiunea arteriala.

Profilul lipidic este un test de sange care iti ofera rezultatele colesterolului HDL (bun), colesterolului LDL (rau), trigliceridelor si colesterolului total.

​Colesterolul HDL

Un nivel sanatos de HDL te poate proteja impotriva unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral. Persoanele cu un nivel mare de trigliceride in sange au de obicei un nivel mai scazut de HDL. Factorii genetici, diabetul de tip 2, fumatul, supraponderabilitatea si sedentarismul pot reduce colesterolul HDL. S-a constatat ca femeile tind sa aiba niveluri mai mari de colesterol HDL decat barbatii, dar acest lucru se poate schimba dupa menopauza.

​Colesterolul LDL

Deoarece LDL este tipul de colesterol rau, un nivel scazut de LDL este considerat bun pentru sanatatea inimii. Nivelul de LDL este unul dintre factorii de luat in considerare atunci cand se evaluzeaza riscul de boli cardiovasculare.

Pentru a evita un nivel mare de colesterol LDL, se recomanda inlaturarea grasimilor saturate si trans din dieta alimentara.

​Trigliceridele

Trigliceridele sunt cel mai comun tip de grasime din corpul uman. Ele sunt produse de organism, dar se gasesc si in alimente.

Nivelurile normale de trigliceride variaza in functie de varsta si sex. Persoanele cu un nivel mare de trigliceride au adesea un nivel ridicat de colesterol total, inclusiv un nivel ridicat de colesterol LDL si un nivel scazut de colesterol HDL. De asemenea, multe persoane cu sindrom metabolic sau diabet au niveluri ridicate de trigliceride.

Printre factorii care pot contribui la cresterea nivelului de trigliceride se numara obezitatea, rezistenta la insulina, diabetul zaharat, consumul de alcool, aportul de zahar in exces, aportul ridicat de grasimi saturate, sedentarismul, hipotiroidismul si bolile inflamatorii (cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul). Totodata, consumul de anumite medicamente poate creste nivelul trigliceridelor din sange.

​Colesterolul total

Colesterolul total din sange este calculat prin adaugarea nivelurilor de colesterol HDL si LDL plus 20% din nivelul trigliceridelor.

La fel ca si nivelurile de colesterol LDL si HDL, nivelul colesterolului total din sange trebuie luat in considerare in context cu ceilalti factori de risc cunoscuti pentru bolile cardiovasculare.

Vrei mai multe informatii? Le poti gasi pe blogul centrului Misca.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*