Analiza saptamanii: Chirias sau proprietar cu ajutorul unui credit?

credit

De pe site-ul SigurantaFinanciara.ro, program de educatie financiara lansat in 2013 cu sprijinul companiei de credite de consum Provident Financial Romania, aflam raspunsul, cat si alte detalii importante, privind intrebarea la care multi dintre noi ne gandim deseori: Cum e mai bine, sa ramai chirias sau sa devii proprietar?

Ne-am pus de multe ori aceasta intrebare, iar raspunsurile veneau in functie de venituri, preturile imobilelor sau pur si simplu in functie de oferte. Din pacate, cea mai importanta variabila rar e luata in calcul. Cand ai de rezolvat dilema chirias vs. proprietar apelezi in primul rand la preturi. Cat e rata la banca la un credit ipotecar, cat e chiria in oras la ceva similar – compari si decizi. Stiu, multi vor considera chiria niste bani aruncati, spre deosebire de rata care te apropie de visul de a deveni proprietar, dar asta pana la prima majorare a dobanzilor din piata.”

Spre exemplu, in trecut, prin anul 2017, valoarea Roborului era sub 1%. Cu o DAE (Dobanda Anuala Efectiva sau dobanda anuala totala) in jur de 3,5-4%, multi oameni s-au gandit ca e mai avantajos sa devina proprietari cu ajutorul unui imprumut. Acest lucru pentru ca, la vremea respectiva, rata ajunsese sa fie sub nivelul chiriei, iar salariile se aflau in crestere.

Ulterior, insa, dobanzile au inceput sa creasca, iar in scurt timp Roborul (indicele interbancar de referinta pentru calculul dobanzii) ajunsese la valoarea de peste 2%, ceea ce se poate traduce printr-o majorare a ratelor lunare cu mai bine de 25%.

Asadar, care ar fi, de pilda, comparatia rata-chirie in cazul unui Robor de 4-5%, asa cum se preconizase spre finalul anului 2018? In asemenea cazuri, ratele aferente unui credit s-ar dubla, iar postura de chirias, cel putin daca preturile caselor nu s-ar afla in scadere, ar conveni mult mai mult.

Concluzia acestei analize? Nu te grabi sa faci un credit pentru o casa atunci cand dobanzile sunt la minim istoric si au doar tendinta de crestere.

Atunci e mai bine sa te multumesti cu postura de chirias, pentru ca preturile la case sunt mari si se vor corecta la un moment dat, iar ratele se vor majora accelerat. Invers, cand dobanzile sunt mari, dar dau semne de scadere, iar preturile caselor implicit sunt mici, insa dau semne de crestere, e momentul sa inversam postura: din chirias – in proprietar.”

Iar daca ai probleme pe termen scurt sau mediu cu plata chiriei in aceasta perioada economica incerta, poti apela la un credit rapid de tip IFN de la Provident, cu sume cuprinse intre 500 si 20.000 de lei, pentru care trebuie sa indeplinesti conditii minime de eligibilitate:

  • Persoana majora
  • Cetatenie romana
  • Adresa de domiciliu sau resedinta pe teritoriul Romaniei
  • Venit lunar stabil (dovedibil prin intermediul adeverintei de salariu, al talonului de pensie sau al unui raport de la ANAF pe care-l poate obtine Provident, la cererea ta)
  • Un numar de telefon valabil

Pentru o solicitare, suna la unul dintre numerele cu tarif normal 021 9877 / 021 275 75 75 sau aplica direct pe site-ul Provident.ro, completand formularul online. In cel mai scurt timp, vei fi contactat de catre un reprezentant la companiei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*