8 moduri prin care europenii pot reduce facturile la energie și pot ajuta Ucraina

Europenilor li se recomandă să folosească mai puțină energie ca o modalitate de a-și reduce facturile și de a ajuta Ucraina.

Dacă toată lumea din UE ar urma 9 pași simpli pentru a-și reduce consumul de energie, acest lucru ar putea economisi suficient gaz natural pentru a încălzi 20 de milioane de case, spun Agenția Internațională pentru Energie (IEA) și Comisia Europeană.

Acești 9 pași sunt subliniați într-un raport intitulat „Playing my part”, care subliniază rolul fiecăruia dintre noi în demersul de a ajuta Ucraina, reducând totodată dependența Europei de energia rusească. Acest lucru ar reduce veniturile care vin în Rusia și finanțează invazia. UE a importat energie din Rusia în valoare de peste 100 de miliarde de dolari în 2021.

1. Reduce încălzirea și folosește mai puțin aer condiționat

Reducerea gradelor la nivelul termostatelor din locuințe cu 1°C ar putea reduce cu 7% consumul de energie pentru încălzire. În țările UE, acest lucru ar putea reduce costurile anuale de energie cu 70 euro.

De asemenea, când vine vorba despre răcirea locuințelor, setarea aparatelor de aer condiționat cu 1°C mai mult ar putea reduce consumul de energie electrică cu aproape 10% pe an, economisind 20 euro. Poți să citești articolul de pe Cez Info pentru a vedea cat costa un kilowatt, pentru a putea estima costurile lunare.

2. Lucrează de acasă

Aproximativ 25% din combustibilul consumat de mașini în UE provine din navetă, iar mai mult de o treime din joburile din regiune ar putea fi făcute de acasă. „Telemunca ar trebui să fie încurajată de către angajatori”, se precizează în raport.

3. Împarte deplasările cu mașina

Rezidenții UE ar putea economisi aproximativ 100 euro pe an, împărțind cu vecinii, prietenii sau colegii călătoriile cu mașina și setând aerul condiționat al mașinii cu 3°C mai cald (acest lucru crește economia de combustibil). În majoritatea călătoriilor cu mașina din UE, există doar un singur șofer fără pasageri.

4. Condu mai încet

Reducerea vitezei medii pe autostrăzi cu 10 kilometri pe oră ar putea reduce cu 60 de euro pe an costurile pentru combustibil. „Conducând prea repede este ineficient pentru motorul mașinii și crește consumul de combustibil”, spune IEA.

5. Încearcă „duminica fără mașini”

Paris, Milano, Edinburgh și Bruxelles sunt câteva dintre locurile care au apelat la „duminicile fără mașini”, o inițiativă pentru a promova sănătatea publică. Lăsând mașina acasă pentru o zi, ai putea economisi 100 de euro pe an.

6. Mergi pe jos sau cu bicicleta

Pentru călătorii scurte, mersul pe jos sau cu bicicleta poate reduce poluarea aerului și aglomerația, în timp ce îi face pe oameni mai sănătoși. Acest lucru ar putea, de asemenea, ajuta oamenii să economisească mai mult de 55 euro pe an. 14 dintre cele 27 de țări ale UE oferă cel puțin un stimulent fiscal sau subvenție pentru cumpărarea unei biciclete sau biciclete electrice.

7. Alege transportul public

Folosește transportul public pentru a ajunge la serviciu dacă poți. Autoritățile publice pot ajuta, de asemenea, oferind tarife reduse la călătoriile cu autobuz și cele feroviare.

8. Înlocuiește călătoriile cu avion cu cele cu trenul

Trenurile de mare viteză sunt un bun înlocuitor pentru avioane la călătoriile pe distanțe de sub 1.000 de kilometri, sugerează raportul. Pentru călătorii mai lungi, trenurile de noapte sunt o opțiune. 

„Angajatorii ar trebui să încurajeze călătoriile cu trenul în loc de zborurile pe distanțe scurte”, spun autorii raportului. Aproximativ 5% din călătoriile cu avionul în UE ar putea fi efectuate cu trenul, adaugă ei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*