5 lecţii utile când eşti tânăr şi vrei să-ţi construieşti o carieră în afara ţării

Spre deosebire de generaţiile trecute, pentru care a lucra în străinătate însemna o dovadă de curaj, o carieră în străinătate a devenit un trend, în multe domenii de activitate. Motivele pentru care oamenii aleg munca departe de casă sunt diverse, în funcţie de pregătire şi condiţia socială. Dacă ești tânăr și vrei să faci acest pas:

Gândeşte acest proiect încă din timpul studiilor

În perioada actuală, graniţele au devenit foarte elastice. Ridicarea restricţiilor de călătorie a oferit multor tineri prilejul să descopere alte societăţi şi să-și clădească o carieră peste hotare. Dacă ai această perspectivă încă din timpul şcolii, vei fi mult mai pregătit pentru tot ceea ce presupune plecarea la muncă în străinătate. Principiul este valabil atât pentru şcolile de meserii, cât şi pentru mediul academic.

Ia în calcul oportunităţile pentru elevi

Numeroase companii internaţionale au încheiat parteneriate cu licee sau şcoli profesionale pentru pregătirea tinerilor în anumite meserii. Elevii pot face practică în unităţile companiilor-sponsor, care îi şi plătesc pentru activitatea prestată, iar, la final, le asigură un loc de muncă. Cele mai multe astfel de cazuri sunt în Ardeal şi Banat, pentru firme din Germania. La fel de căutate sunt specializările vocaţionale sau din cadrul asistenţei medicale şi sociale. Foarte căutaţi în Europa de Vest sunt posesorii diplomelor de asistent medical generalist. Poţi obţine un astfel de document prin absolvirea unei şcoli sanitare postliceale sau a altor cursuri care oferă certificate de competenţe profesionale de asistent medical. O dată ce ai diploma, mai trebuie să te pui la punct cu limba străină. Grupul de firme Iuvare.ro oferă cursuri de limba germană şi consiliere pentru angajarea într-un cămin de bătrâni din Germania, pe postul de asistent medical, atât pentru vorbitorii de germană, cât şi pentru cei care nu cunosc limba.

Cercetează programele pentru studenţi

Pentru mediul universitar funcţionează foarte bine sistemele de tip Erasmus, în care studenţii sunt invitaţi într-o universitate din altă ţară pentru o lună sau un semestru. În acest timp, cunosc mediul academic de acolo, stabilesc reţele de prieteni şi, chiar, se specializează într-un anumit domeniu. În continuare, pot aplica prin acelaşi sistem pentru un program de licenţă, master sau doctorat la orice universitate din lume. Pe măsură ce cunoşti societatea din interiorul unui campus universitar, te familiarizezi cu oamenii şi cultura locală şi te integrezi mult mai uşor. Lucrul part-time este o constantă pentru mulți studenţi, care muncesc pentru a se întreţine în timpul studiilor. După absolvire, bariera lingvistică este depăşită, iar oportunităţile de angajare sunt mult mai mari.

Aplică, eficient, pentru un job

Marile companii nu au criterii de segregaţie în recrutarea forţei de muncă. Aşadar, contează mai puţin de unde eşti, important este ce ştii să faci. Iar, ca să fii cunoscut, trebuie să ştii să „te vinzi“. În primul rând, informează-te cu privire la formatul unui CV pentru ţara în care aplici. Atunci când recrutorul are în faţă documente pe care nu le cunoaște, poate deveni reticent. Întocmeşte dosarul conform criteriilor care ţi se cer şi tradu toate documentele care nu sunt într-o limbă de circulaţie internaţională, ca să candidezi, cu succes, pentru un post.

Învaţă cultura locală

De felul cum te vei acomoda cu specificul cultural local depinde integrarea ta în altă ţară. Dacă poți să vizitezi sau să petreci o perioadă în statul respectiv, te vei obişnui cu stilul de viaţă. Orice experienţă este binevenită, aşadar, caută cea mai apropiată comunitate de români din zonă pentru a te familiariza, mai uşor, cu noul mediu. Stabilirea într-o altă ţară pentru a lucra reprezintă o mutare excelentă pentru carieră. Nu trebuie să te împiedici de sacrificiile implicite, ci să te bucuri de avantajele oferite. Alături de raţiunea financiară, care primează, o motivaţie importantă o reprezintă dorinţa de a face parte şi a-ţi întemeia o familie într-o societate dezvoltată.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*