Tabel de conversie pentru lentile de contact în raport cu ochelarii

Ochelarii de vedere și lentilele de contact sunt două variante pentru corecția viciilor de refracție sau a altor afecțiuni oculare pentru care există un diagnosticat medical. Pentru fiecare problemă de vedere, optometristul poate stabili metoda de tratament adecvată, pentru imagini clare și corecte. Lentilele de contact sunt o soluție mult mai comodă și discretă comparativ cu tradiționalii ochelari de vedere. Ceea ce trebuie să știi este că există un tabel de conversie pentru aceste două tipuri de dispozitive medicale. 

Explicăm în cadrul acestui material ce este și la ce se referă tabelul de conversie pentru lentilele de contact în raport cu ochelarii de vedere. 

Ochelari versus lentile de contact

Pentru viciile de refracție precum miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie, diagnosticate de optometrist sau pentru alte afecțiuni oftalmologice poți primi prescripție pentru ochelari de vedere, cu dioptria potrivită, cel puțin într-o primă fază, în perioada de acomodare. 

După această tranziție, la recomandarea specialistului sau dacă îți dorești lentile de contact, trebuie să mergi la un nou control optometric sau oftalmologic, deoarece este foarte posibil ca dioptria pe care o ai la ochelarii de vedere să fie diferită de cea a lentilelor de contact necesare pentru imagini clare și corecte. 

Neconcordanța se datorează distanței dintre lentilă și globul ocular. Mai precis, atunci când vorbim de ochelarii de vedere distanța dintre aceștia și ochi este de aproximativ 12 milimetri, în timp ce atunci când avem în vedere lentilele de contact, distanța este inexistentă, peliculele fine fiind în contact direct cu ochii. 

Un tabel de conversie ochelari – lentile de contact va scoate în evidență diferențele. Persoanele cu o dioptrie între 0 și -3 pentru ochelari de vedere nu vor necesita lentile de contact cu alte dioptrii. Totuși, când vorbim de dioptrii mai mari de această valoare, între lentile de contact și ochelari valorile sunt diferite. Așadar, specialistul este singurul în măsură să te ajute cu această nevoie. 

Diferențe de bază între ochelari și lentilele de contact

Ochelarii sunt așezați pe nas și trebuie să fie purtați constant pentru o vedere corectă. Lentilele de contact se aplică direct pe ochi și nu se pot deplasa dacă sunt respectate instrucțiunile de aplicare și de utilizare. Cu alte cuvinte, purtarea lentilelor de contact oferă o libertate de mișcare mai mare, fiind deosebit de avantajoasă pentru persoanele active sau pentru cei care practică sporturi.

Lentilele de contact se mișcă odată cu ochiul, oferind un câmp vizual complet, în timp ce ochelarii pot limita câmpul vizual, deoarece ramele și lentilele blochează anumite zone. 

Nu trebuie uitat aspectul legat de îngrijire. Lentilele de contact necesită o îngrijire frecventă pentru a preveni infecțiile oculare, curățarea și dezinfectarea regulată, precum și schimbarea conform instrucțiunilor producătorului. De asemenea, unele persoane pot simți disconfort în timpul purtării lor, mai ales în primele zile sau când sunt purtate prea mult timp. 

Lentilele de contact nu modifică aspectul fizic al feței, sunt invizibile, ceea ce le face ideale pentru utilizatorii care doresc să păstreze un aspect natural și discreție. În schimb, ochelarii pot schimba aspectul feței și pot fi considerați un accesoriu stilistic, în condițiile în care există o varietate de rame și stiluri disponibile pentru a se potrivi preferințelor și personalității fiecărui posesor.

Funcționarea tabelei de conversie pentru lentile de contact și ochelari

Tabelul de conversie este un instrument esențial în determinarea dioptriilor pentru lentilele de contact, comparativ cu prescripția pentru ochelari. Cele două nu sunt întotdeauna identice, din cauza distanței dintre ochi și lentilă, care variază în funcție de tipul de corecție optică.

Utilizarea tabelului de conversie nu înlocuiește consultul unui specialist. Oftalmologul sau optometristul sunt singurii calificați să prescrie lentilele de contact și să ajusteze dioptriile în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane. Un specialist poate analiza prescripția ta actuală, poate lua în considerare starea ochilor și are posibilitatea de a oferi recomandări adecvate. Nu ezita să consulți optometristul pentru a te asigura că folosești corect tabelul de conversie și alegi lentilele de contact potrivite pentru tine! 

Controlul optometric periodic nu trebuie neglijat, iar lentilele de contact trebuie înlocuite conform recomandărilor. La fiecare schimbare a acestor dispozitive medicale, monitorizarea și ajustarea dioptriilor de către specialist este esențială pentru sănătatea vederii. 

Acest articol despre tabelul de conversie pentru lentile de contact în raport cu ochelarii oferă explicația diferențelor dintre ochelari și lentile de contact, datele prezentate sunt strict informative. Recomandarea noastră este ca înainte de a lua o decizie de schimbare a ochelarilor cu lentile de contact, să nu consulți tabelul de conversie singur, ci cu ajutorul unui specialist care îți va oferi consiliere adecvată pentru o vedere clară și corectă. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*