Personalități ale Timișoarei: eseistul Claudiu Iordache (1942-2021)

Claudiu Iordache s-a născut la 3 noiembrie 1942, la București. Destinul a făcut ca în decembrie 1989, Claudiu Iordache să fie printre revoluționarii marcanți ai Timișoarei. A făcut parte din Comitetul Revoluționar din Balconul Operei și a fost membru fondator al Frontului Democratic Român, considerat primul partid politic postdecembrist din România.

Claudiu Iordache a fost un luptător pentru adevărul despre Revoluție, care iată, la aproape 33 de ani, nu se cunoaște complet. Claudiu Iordache a scris mai multe cărți, eseuri, a condus Institutul Revoluției Române din 1989 de la București, dar a demisionat din cauza neînțelegerilor cu gruparea Ion Iliescu-Gelu Voican Voiculescu. Claudiu Iordache a fost deputat de Timiș în legislatura 1990-1992, a fost vicepreședinte FSN la nivel național, dar a demisionat atunci când Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara nu a fost respectat.

Claudiu Iordache a murit pe 2 noiembrie 2021. L-am cunoscut în câteva rânduri, pe la câteva acțiuni științifice legate de Revoluția din Decembrie 1989. Mi-aș permite să citez o cugetare a Academicianului Florin Constantiniu, un istoric prea devreme plecat dintre noi care îl caracteriza astfel pe Claudiu Iordache: „Claudiu Iordache este cea mai curată conștiință în România de astăzi; o conștiință exemplară, dublată de o luciditate care, dată fiind lumea în care trăim, nu poate fi decât dureroasă. Claudiu Iordache a preferat să rămână singur, dar să stea drept: drept față de el, drept în fața oamenilor, drept în fața lui Dumnezeu! (…)Biografia lui Claudiu Iordache conferă opiniilor sale o deosebită semnificație. A fost unul din conducătorii Revoluției din Decembrie 1989, la Timișoara, numărându-se printre fondatorii Frontului Democratic Român. Omul care a înfruntat aparatul represiv al vechiului regim a rămas, în următorii 16 ani, un marginal. Probabil că dacă ar fi fost, spre exemplu, nepotul Ghizelei Vass, membru al CC al PCR/PMR, șefă a Secției de Relații Internaționale a partidului, și finul primului ministru Călin Popescu Tăriceanu – adică, dacă ar fi fost trăsătura de unire dintre vechea și noua nomenclatură – ar fi ajuns, ca domnul Bogdan Olteanu, președintele Camerei Deputaților, așadar, al treilea om în stat. Dar, nu! Claudiu Iordache nu are un asemenea pedigree politic și nici nu a vrut să-l suplinească intrând în tot felul de coterii politice sau grupuri afaceriste, a căror ascensiune și al căror profit s-au înfăptuit pe seama și în dauna acestei nenorocite țări. Rămas în afara relațiilor clientelare de tot felul (politice, economice, culturale), Claudiu Iordache este un izolat și, practic, un necunoscut. La cărțile lui nu se fac lungile cozi ca la volumele “boierilor minții”, pentru că nu se găsesc publicațiile, recenzenții și moderatorii TV care să înalțe osanale snoabe sau de comandă. Claudiu Iordache a învățat lecția: “Dacă nu ești agreat de sistem, tot ce întreprinzi este sugrumat într-o tăcere înfricoșătoare”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*