Elitele Timișoarei: Traian Lalescu (1882-1919)

IM000775.JPG

Traian Lalescu s-a născut acum 140 de ani, la 12/24 iulie 1882 la București. A rămas cunoscut drept unul dintre cei mai mari matematicieni ai României, fiind membru al Academiei Române. Deși s-a născut la București, Traian Lalescu era, prin tatăl său, funcționarul bancar Traian Lalescu, bănățean, pentru că tatăl academicianului se născuse în Caraș-Severin la Cornea, iar prin mama sa, ardelean. Micul Traian, din cauza faptului că tatăl lui a fost nevoit să se mute cu serviciul, a urmat clasele primare la București, două clase gimnaziale în Craiova, următoarele la Roman, iar liceul îl va absolvi la Iași.

De tânăr, va fi pasionat de matematică. A avut grave probleme financiare, primind sprijin de la Gheorghe Țițeica, dar niciodată nu s-a dat înapoi de la învățătură, publicând de tânăr la Gazeta Matematică. A fost în anul 1900, primul intrat la Școala de Poduri și Șosele pentru a deveni inginer. Totuși, matematica a rămas prima lui dragoste și după 3 ani de studii inginerești se înscrie la Facultatea de Științe a Universității din București, la secția de Matematici. Termină Universitatea în 1903, în 1905 pleacă la studii la Paris, pentru ca în 1908 să obțină doctoratul la Sorbona. Principalele preocupări matematice ale lui Traian Lalescu s-au axat pe teoria ecuațiilor integrale și pe aplicarea lor în rezolvarea problemelor din teoria ecuațiilor diferențiale. În 1911, el a publicat primul tratat dedicat ecuațiilor integrale, lucrarea fiind considerată ca fiind o premieră mondială.

După ce Banatul a intrat în componența României definitiv la 3 august 1919, Traian Lalescu a militat activ pentru ca la Timișoara să se întemeieze o Politehnică. Visul s-a împlinit și în anul 1920, Politehnica din Timișoara îl are ca prim rector chiar pe Traian Lalescu. Rectorul Traian Lalescu a dotat Politehnica în conformitate cu standardele europene (La Paris, în paralel cu doctoratul în matematică a obținut și diploma de inginer în electricitate), oferind Politehnicii șansa unor laboratoare performante de fizică și chimie, a adus profesori francezi, a susținut conferințe publice și a decis să creeze biblioteci școlare pentru ca științele exacte să fie populare în rândul elevilor.

Traian Lalescu a decedat la 15 iunie 1929 la București. În 1990, a devenit membru post-mortem al Academiei Române.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*