Copilul tau are nevoie de meditatii matematica? Iata ce trebuie sa stii

Matematica este una din cele mai importante discipline din programa nationala si cea care da de multe ori dureri de cap elevilor si parintilor. Este disciplina complexa, presarata cu exercitii si probleme diferite, care implica atentie, concentrare, logica, gandire, exercitiu si intelegere. Notiunile de matematica sunt mai dificil de asimilat decat in cazul altor discipline, iar acest lucru face ca multi elevi sa aiba nevoie de pregatire suplimentara. Daca la clasele primare, parintii nu se gandesc sa-si pregateasca suplimentar copiii la matematica, necesitatea aceasta devine din ce in ce mai evidenta in clasele gimnaziale, cand materia este si mai provocatoare.

Care este rolul meditatiilor la matematica?

Scopul lor e simplu: sa ajute elevul sa-si insuseasca mai usor notiunile matematice de baza, sa inteleaga mai bine problemele la algebra si geometrie, sa exerseze, sa gaseasca noi solutii, mai simple, de a rezolva problemele. Realitatea arata ca, daca veti gasi un meditator bun la matematica, aceasta pregatire suplimentara va ajuta enorm elevul sa-si imbunatateasca performantele scolare.

Cand devin importante meditatiile la matematica?

Orice parinte ar trebui sa ia in calcul pregatirea suplimentara a copilului imediat ce acesta se prezinta des cu note mici la matematica, atunci cand va cere ajutorul si nu puteti sa i-l oferiti de fiecare data, atunci cand se plange ca nu a inteles din clasa anumite notiuni, cand nu stie sa-si faca tema de multe ori, cand se simte neputincios in fata problemelor si exercitiilor de matematica.

Totusi, cei mai multi parinti considera ca este important ca elevul sa inceapa pregatirea la matematica in apropierea examenelor nationale importante, tezelor, olimpiadelor etc.

Desi meditatiile la matematica reprezinta un real ajutor pentru elevii care intampina dificultati cu asimilarea materiei reale, adevarul este ca si elevii care exceleaza la aceasta disciplina pot avea o multime de avantaje daca sunt pregatiti suplimentar. Astfel, cei mai buni elevi la matematica se pot perfectiona, ajungand la cele mai  bune licee si facultati, cu profile reale, informatice.

Cum se desfasoara orele de meditatii matematica?

In functie de obiectivul elevului (de a reusi la un examen dificil, de a recupera materia, de a se pregati suplimentar pentru olimpiada), meditatiile de matematica vor atinge urmatoarele aspecte:

– rezolvarea de exercitii si probleme curente, din programa nationala

– intelegerea conceptelor matematice de baza

– proceduri de rezolvare a problemelor importante de matematica, algebra si geometrie

– ajutor suplimentar sustinut chiar asupra notiunilor pe care elevul nu a reusit sa le inteleaga in clasa

– dobandirea, aprofundarea si lucrul cu notiuni complexe de matematica: formule de calcul, ecuatii, multimi, fractii, sisteme, divizibilitate, geometrie, algebra etc – la gimnaziu.

– notiuni de geometrie, logaritmi, derivate, integrale, limite, matrici, determinanti, corpuri de numere etc la liceu

Care sunt recomandarile profesorilor care fac meditatii matematica?

– incepeti meditatiile la inceputul anului scolar. Este foarte dificil ca elevul sa accelereze invatarea la matematica in ultimele 2 – 3 luni inainte de un examen important. Matematica este o disciplina foarte complexa si necesita mult studiu.

– parintii trebuie sa inteleaga ca elevul nu va putea sa aiba cele mai bune rezultate la matematica, daca nu lucreaza suplimentar. De aceea, meditatorii de matematica le vor da de lucru suplimentar exercitii, probleme din diferite culegeri etc.

– cu cat un elev va incepe mai curand meditatiile la matematica, cu atat va fi mai bine. De exemplu, pentru examenul de gimnaziu, este recomandat sa incepeti meditatiile la matematica chiar din clasa a VII-a sau cel tarziu la inceputul clasei a VIII-a.

– luati in calcul nivelul clasei atunci cand va ganditi daca elevul se descurca la matematica sau nu. El poate fi printre primii in clasa la matematica, dar poate ajunge sa aiba o nota nesatisfacatoare la repartizarea pe licee. De ce? Pentru ca nivelul clasei a fost foarte slab. In aceste cazuri, meditatiile la matematica sunt extrem de importante.

Ganditi-va la meditatii mate ca la un real ajutor pentru copilul dumneavoastra. Este o investitie importanta in viitorul sau. Daca se descurca excelent la matematica, nu inseamna ca nu are nevoie de pregatire suplimentara. Meditatiile ar putea sa-l ajute sa se propulseze si mai mult in viitoarea sa cariera.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*